Editura Evenimentul si Capital

Rezultatul pervers al Raportului MCV. BULGARII SUNT MULT MAI MAFIOȚI DECÂT ROMÂNII! De ce îi protejează Comisia Europeană? Opinie de Dan Andronic

Autor: | | 11 Comentarii | 15256 Vizualizari

MCV. Bulgarii sunt mult mai mafioți decât românii. Asta știm încă de pe vremea comunismului. Cu toate acestea sunt protejați în ultimul Raport MCV al Comisiei Europene.

De ce? Greu de explicat altfel decât prin jocurile de putere.

Ce este MCV. Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

Potrivit ultimei evaluări, Bulgaria stă mai bine ca România. Numai că realitatea este cu totul alta. Bulgaria are o clasă politică dominată de interese de tip mafiot, în care legăturile dintre politică și bani sunt extrem de strânse. Se prefac că aplică recomandările UE, dar pun bețe-n roate prin toate mijloacele posibile.

Nu știa Comisia Europeană înainte de a elabora Raportul MCV ce se întâmplă în Bulgaria?

Este imposibil, pentru că în urmă cu câteva zile Președintele Bulgariei a avut o ieșire extrem de dură!

Președintele bulgar Rumen Radev a susținut vineri, 9 noiembrie 2018 un discurs în care a făcut o critică dură a eforturilor guvernului privind lupta împotriva corupției și libertatea presei, spunând că "fundamentele democrației sunt amenințate într-o măsură critică". Într-un discurs televizat, Rumen Radev a spus că libertatea de exprimare a bulgarilor, după ce au l-au dat jos pe dictatorul comunist Todor Zhivkov, a ajuns acum "doar o amintire".

Radev a spus că "lobby-ul și corupția au pătruns în întregul sistem de guvernare și l-au transformat într-o instituție arogantă. "Corupția și exercitarea arbitrară a puterii vor dura atâta timp cât societatea rămâne indiferentă", a adăugat el.

Președintele bulgar Ramen Radev a avut de asemenea cuvinte dure pentru presă în discursul său, argumentând că jurnaliștii și-au abandonat rolul de control al puterii."Standardele profesionale din mass-media s-au prăbușit și, astfel, cetățenii nu mai au încredere în informațiile pe care le primesc", a spus el.

Poate că n-au aflat de acest discurs, că doar în Raportul MCV nu se iau în calcul pozițiile președinților de țară decât dacă le convin funcționarilor de la Bruxelles, dar raportul Consiliului Europei din septembrie 2018 poate că l-au citit.

Bulgaria nu reușește să prevină mita de peste hotare, se spune în raportul Consiliului Europei dedicat corupției. Un raport care a fost făcut public în septembrie 2018, acum două luni. Analiza globală anti-corupție Transparency International a pus Bulgaria în rândul celor 22 de țări în care există "puțină sau deloc" voință de implementare a legislației care să descurajeze companiile străine să plătească mită oficialilor bulgari. Raportul "Exportul corupției" arată că Bulgaria se află în partea de jos a ligii în ceea ce privește investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a oamenilor acuzați de corupție, alături de exportatori mai mari cum ar fi Coreea de Sud, Turcia, Japonia, Rusia și mai multe state UE.

Mai vreți un exemplu? "Europa Liberă" - 23 octombrie 2018.

"În 2017 au fost închise definitiv (fără act de acuzare) aproape 70 000 de dosare.

Procuratura bulgară pune zilnic „pe butuci” 188 de dosare. În 2017 au fost închise definitiv (fără act de acuzare) aproape 70 000 de dosare. Este vorbă de o amnistiere neoficială, constată ziarul „Sega”. (...)

Închiderea a zeci de mii de dosare pe an fără o sentință reprezintă de fapt o amnistiere a criminalilor.

LIVE BLOG Franta - Romania. Tiriac, decizie neasteptata. EXCLUSIV A anuntat aseara

Pagina 1 din 2


Tag-uri: MCV, Romania, Bulgaria, îStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI