Covid -19. Bulgaria și România, tratate ca niște rude sărmane ale Uniunii Europene

Covid -19. Bulgaria și România, tratate ca niște rude sărmane ale Uniunii Europene

EURACTIV (Belgia). Pandemia de Covid-19 face mult prea ușoară neglijarea unor chestiuni vechi, dar complicate și inconfortabile pentru UE. Una dintre ele este situația politică și economică fragilă din Europa de Sud-Est.

Soluția inteligentă ar fi să împușcăm doi iepuri cu același glonț și să combinăm măsurile de redresare post-pandemie cu o angajare reînnoită și consolidată a UE în regiunea balcanică. Nu e greu de înțeles care țări și care grupuri puternice de interese se vor lupta pentru partea leului din pachetul de 750 de miliarde propus.

Europa de Sud-Est nu dispune de un lobby influent pentru a-și putea face vocea auzită. În consecință, Comisia ar trebui să preia inițiativa și să includă un program special de infrastructură pentru Europa de Sud-Est ca parte integrală a întregului pachet de redresare.

Pe de altă parte, toate țările din regiune participă la coordonarea macroeconomică a UE. Prin urmare, și ele ar trebui să beneficieze de instrumentele UE, chiar dinainte de a accede în bloc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre problemele ridicate de implementarea pachetului de redresare o constituie evitarea unor noi disparități în interiorul UE și în relațiile ei cu vecinii. Germania are substanțial mai multă putere de foc decât partenerii ei din UE, pentru a nu mai pomeni de țările din regiunea balcanică.

Investițiile inteligente în infrastructură în Europa de Sud-Est vor susține progresul economic și social pe termen scurt și mediu și vor încuraja o creștere economică sustenabilă. Ele ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea legăturilor de infrastructură din regiunea Balcanilor de Sud, indiferent dacă respectivele state sunt membre UE sau nu.

Eficiența cheltuielilor nu e suficientă. Este totodată important să se evite folosirea greșită a banilor UE.

Bulgaria și România au deprins deja cunoștințe substanțiale privind utilizarea fondurilor UE, iar ele ar trebui să-și pună cunoștințele la dispoziția partenerilor lor din regiune.

Comisia ar trebui să promoveze în mod activ împărtășirea experienței și a celor mai bune practici în toată regiunea. Ideal ar fi ca un stimulent politic și economic puternic să contrabalanseze riscurile de fragmentare și de conflict deschis și să genereze o nouă încredere în hotărârea UE de a primi întreaga regiune printre membrii ei. Articol de Günther Verheugen, fost vicepreședinte al Comisiei Europene. (Rador)