E oficial: Bulgaria renunţă la centrala nucleară de la Belene

E oficial: Bulgaria renunţă la centrala nucleară de la Belene

Bulgaria renunţă la proiectul de construire a unei centrale nucleare la Belene, pe malul Dunării, a anunţat astăzi ministrul-adjunct al finanţelor Vladislav Goranov, informaţia urmând să fie confirmată şi de şeful guvernului de la Sofia, Boiko Borisov.

Reactorul rus produs pentru această centrală va fi instalat la Kozlodui, iar Bulgaria va trebui să plătească producătorului rus încă 100 milioane de euro ca să primească utilajul. În locul prevăzut pentru centrala nucleară de la Belene va fi construită o centrală pe gaze, a anunţat Goranov. Potrivit presei ruse, această centrală va fi tot un proiect bulgaro-rus şi va folosi gazele de la gazoductul South Stream.

Decizia finală privind renunţarea la proiectul Belene urmează să fie confirmată în cursul zilei de astăzi şi de premierul Boiko Borisov, care s-a întâlnit în această după-amiază cu preşedintele Rosen Plevneliev pentru a discuta acest subiect. Borisov a discutat luni la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin. Cei doi au convenit ca ministrul bulgar al economiei şi energiei Delian Dobrev să viziteze Moscova în curând. Vizita lui Dobrev este programată pentru joi.

Proiectul unei centrale nucleare la Belene, oraş situat pe malul Dunării, a fost evocat pentru prima dată în anul 1981, transmite Agerpres. Construcţia efectivă a început în anul 1987, dar proiectul a fost îngheţat la începutul anilor '90 din cauza lipsei de finanţare şi a riscurilor seismice din zonă, pentru a fi reluat în anul 2003. Centrala urma să fie dotată cu două reactoare de 1.000 MW fiecare şi să fie construită de compania rusă Atomstroyexport.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planurile iniţiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Naţională de Electricitate NEK, să deţină o participaţie de 51% în viitoarea centrală. Restul de 49% urma să fie vândut companiei germane RWE. Realizarea proiectului a ajuns însă în impas după ce în luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din proiect. Semnarea unui acord final cu privire la construcţia centralei de la Belene a fost amânată de mai multe ori în ultimii doi ani, principalul punct de dispută între cele două părţi fiind preţul, precum şi lipsa de interes din partea unor investitori din vestul Europei.