Întrebarea de pe buletinul de vot poate crea confuzii la Referendum

Întrebarea de pe buletinul de vot poate crea confuzii la Referendum

Românii vor fi între bați la Referendumul pentru redefinirea familiei în sensul căsătoriei „între un bărbat și o femeie”, și nu între „soți”, cum scrie, în prezent, în Legea fundamentală, dacă sunt de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament.

Purtătotul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că nu se poate pronunța dacă întrebarea care se va afla pe buletinele de vot la Referendum și la care românii vor răspunde cu „Da” sau „Nu” este clară pentru toți alegătorii. Mai ales pentru cei din mediul rural nu au acces foarte mult la informații. Barbu este convins că aparatul guvernamental va reuși să ajungă la toți cetățenii cu informațiile necesare.

Incertitudine

„Oamenii trebuie să știe ce votează, pentru că în acest fel nu prea știu ce votează”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, cu privire la întrebarea de pe buletinul de vot „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Zegrean a adăugat că întrebarea ar fi trebuit formulată în următorul fel: „Sunteți de acord cu modificarea art. 48 din Constituție pentru definirea familiei ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie?” „O formulare ambigură” este văzută și de către avocatul Sergiu Andon, care a precizat, pentru EVZ, că în acest fel „se transformă în subiect Referendumul și nu modificarea lui”. Și că, de fapt, majoritatea PSD-ALDE vrea să arate că populația, în măsura în care va participa și va vota „Da”, va acționa în favoarea inițiativei coaliței de guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două zile de vot

Referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc timp de două zile – pe 6 și pe 7 octombrie, între orele 7.00 și 21.00. Costul total al organizării plebiscitului se ridică la 163,712 milioane de lei.

Pentru românii aflaţi în străinătate în perioada votării, reprezentantul Executivului a precizat că vor putea vota şi aceștia la secţiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele consulare, Ministerul Afacerilor Externe având posibilitatea să amenajeze secţii de votare în plus cu acordul autorităţilor din ţările respective.

Nu boicotați referendumul

Referendumul nu este împotriva „minorităţilor sexuale”, ci reprezintă doar un efect al unui demers cetăţenesc, spunea premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern de marți. De astfel, șefa Executivului a atras atenția partidelor din Opoziţie să nu mai facă apel la boicotarea referendumului şi să se poziţioneze clar faţă de el.

În calitate de for decizional, plenul Senatului a adoptat, săptămâna trecută, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria „între un bărbat şi o femeie”, şi nu între „soţi”, aşa cum este, în prezent, în legea fundamentală.

Asta după ce proiectul de lege a stat în sertarele din Parlament mai bine de un an de zile, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei fiind votată de Camera Deputaților în mai 2017. Coaliția pentru Familie, o asociație formată din mai multe ONG-uri, a reușit, în 2016, să strângă peste trei milioane de semnături astfel încât să poată fi declanșată procedura organizării unui referendum pentru modificarea Constituției.