2011 este anul în care bugetul Sibiului continuă să fie în descreştere, după ce a înregistrat o astfel de premieră anul trecut. Cu toate acestea, veniturile proprii la bugetul local, cele care dau soliditatea economiei locale, sunt în creştere.
Proiectul de buget al Sibiului pentru anul în curs prevede venituri, respectiv cheltuieli de 307 milioane de lei, faţă de cele 323 de milioane prevăzute pe 2010. În 2009, exerciţiul bugetar a numărat 402 milioane de lei. Oricum, veniturile proprii ale Sibiului în acest an sunt estimate să crească: 211,5 milioane de lei faţă de 201 milioane prevăzute în 2010. La transporturi, cele mai mari cheltuieli
La fel ca anul trecut, cheltuielile cele mai mari sume sunt prevăzute la capitolul Transporturi (92,6 milioane de lei), suma alocată fiind mai mare decât cea de anul trecut (79,4 milioane de lei). Pentru reabilitarea străzilor din oraş, primăria intenţionează să cheltuiască 68,3 milioane de lei, cu mai bine de zece milioane de lei mai mult decât în 2010. "Anul acesta avem două proiecte mari ce privesc infrastructura. Unul este proiectul de reabilitare a 14 străzi şi construirea unui pod finanţat prin împrumutul BERD şi proiectul care priveşte zona oraşului de jos – Proiectul Integrat de Dezvoltare Urbană. Restul lucrărilor cuprinse pe lista de investiţii sunt lucrări de mai mici dimensiuni, dar care sunt la fel de importante", a declarat primarul Klaus Johannis.
Teatrul Gong ia de ici de colo
Pentru prima dată, în proiectul de buget al Sibiului apare şi Teatrul Gong, instituţie transferată în vara anului trecut de la consiliul judeţean, la cel local. Bugetul oraşului pe 2011 prevede alocări de 1,49 de milioane de lei. Suma a fost calculată diminuând bugetele Teatrului Radu Stanca (11 milioane anul acesta faţă de 12 milioane anul trecut), Grădinii Zoologice (1,3 milioane în 2011 faţă de 1,9 milioane în 2011) şi cel al Serviciului public de administrare a parcurilor şi zonelor verzi (2,1 milioane faţă de 2,4 milioane). A crescut în schimb bugetul alocat Casei de cultură a municipiului (prin care este finanţată agenda cultural-sportivă): de la 8milioane de lei în 2010 la 8,8 milioane de lei. Capitolul Cultură, religie şi sport are un buget total anul acesta prevăzut la 24,8 milioane de lei. Cheltuieli care scad
Prevederile bugetare mai mici au dus şi la cheltuieli reduse la unele capitole. În urma restructurărilor de personal, Poliţia Comunitară va avea un buget cu un milion de lei mai mic (5,3 milioane în total). Cele mai mari tăieri au fost făcute, însă, la Învăţământ, de unde au fost tăiate peste 25 de milioane de lei. Anul acesta, cheltuielile la acest capitol sunt limitate la 91,13 milioane de lei, faţă de 116,8 anul trecut, în condiţiile în care cheltuielile de personal au scăzut de la peste 106 milioane la 76,8 milioane de lei. O veste bună însă: în scădere sunt şi dobânzile pe care le plăteşte oraşul în acest an: 13 milioane de lei, faţă de 16 anul trecut. Tot la bugete mai mici intră şi Asistenţa socială, unde cheltuielile de personal au fost reduse cu mai bine de două milioane de lei. Pe acest an, Asistenţa socială are un buget total de 16 milioane de lei.
Cheltuieli care cresc Serviciile şi dezvoltarea publică, alături de locuinţe au alocate în acest an, în viziunea Primăriei, 33 de milioane de lei, faţă de 28,4 de milioane anul trecut. Investiţiile de la acest capitol cunosc o creştere serioasă, de peste zece milioane de lei, ajungând la un total de 18,2 milioane. Descentralizarea din domeniul Sănătăţii materializată prin transferul Spitalului de pediatrie în administrarea Consiliului Local face ca bugetul pe 2011 să fie cu un milion de lei mai mare (4,2 milioane de lei în total). Spitalului transferat îi sunt alocate 1,2 milioane de lei în acest an.
Bani de la bugetul de stat şi fonduri europene
Conducerea Primăriei Sibiu se aşteaptă ca de la bugetul de stat să se aloce 91,6 milioane: pentru plata salariilor în învăţământul preuniversitar de stat, a salariilor medicilor din cabinetele medicale din şcoli, sumele destinate Serviciului de Evidenţa Persoanei, plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. În ceea ce priveşte fondurile europene, administraţia Sibiului a depus proiecte de finanţare în valoare totală de 20 de milioane de euro.