Evenimentul Zilei > Social > Bugetele Rabla Clasic și Rabla Plus se suplimentează cu 400 de milioane de lei
Bugetele Rabla Clasic și Rabla Plus se suplimentează cu 400 de milioane de lei

Bugetele Rabla Clasic și Rabla Plus se suplimentează cu 400 de milioane de lei

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a promis, la finalul lunii iulie, înaintarea unor demersuri pentru suplimentarea bugetelor programelor Rabla Clasic și Rabla Plus ca urmare a interesului neașteptat al românilor pentru mașinile ecologice. AFM a anunțat, vineri, noi fonduri de 400 de milioane de lei, în total, pentru cele două programe.

Bugetul programului Rabla Plus va fi suplimentat cu 200 de milioane de lei, începând cu ziua de sâmbătă, 21 august. Și programul Rabla Clasic va avea parte de o suplimentare de fonduri de 200 de milioane de lei începând cu data de 28 august, potrivit AFM.

Interes neașteptat al românilor pentru Rabla Clasic și Rabla Plus. Bugetul programelor va fi suplimentat

Bugetul alocat programului Rabla Plus este, în anul 2021, triplu față de perioadele anterioare. „Acest program s-a bucurat de un interes impresionant din partea solicitanţilor, iar în anul 2021 bugetul alocat este triplu, respectiv 600 de milioane de lei, rezultând un buget total aferent anilor 2020 şi 2021 de 800 de milioane de lei”, a comunicat AFM.

Ritmul înscrierilor românilor în cadrul programului Rabla Clasic a fost, de asemenea, crescut. Pentru acest program, „valoarea alocată în anul 2020 a fost de 405 milioane de lei, iar în anul 2021, ca urmare a acestei suplimentări, bugetul alocat este de 640 de milioane de lei, rezultând astfel o valoare totală alocată pentru acest program, cumulat în anii 2020 şi 2021 de 1,045 miliarde de lei”, a anunțat AFM.

„Dispoziţiile de suplimentare a sumelor alocate în anul 2021 cu câte 200 de milioane de lei a celor două programe începând cu 21 august pentru Programul Rabla Plus, respectiv începând cu 28 august pentru Programul Rabla Clasic sunt publicate pe site-ul AFM”, au mai transmis reprezentanții AFM.

Cum poți achiziționa o mașină ecologică prin programele Rabla

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost inițiate de stat și lansate pe data de 26 aprilie 2021. Programele în cauză vin în ajutorul românilor care doresc să-și achiziționeze un autoturism nou. Practic, proprietarii mașinilor vechi primesc bani de la stat pentru a-și cumpăra autoturisme noi.

Un alt scop al programelor în cauză este reprezentat de diminuarea poluării. În acest sens, programul Rabla Plus oferă posibilitatea achiziționării unei mașini electrice sau hibrid.

În cadrul programului Rabla Clasic, persoanele care casează o maşină mai veche de 8 ani de zile beneficiază de o sumă de 7.500 lei la achiziţionarea unui autoturism nou. La primul demers de casare se poate adăuga un bonus de 1.500 lei, dacă emisiile generate de noua mașină sunt reduse. Dacă motorul este unul hibrid, atunci se mai adaugă un bonus în valoare de 3.000 de lei. Prin cumularea bonusurilor, reducerea maximă de care românii pot beneficia prin programul Rabla Clasic poate să atingă suma de 12.000 de lei.

În cadrul Programului Rabla Plus, la achiziţionarea unei mașini 100% electrice, proprietarul autoturismului primeşte un tichet de 45.000 de lei, la care se poate adăuga şi prima de casare, în valoare de 7.500 lei pentru casarea maşinii mai vechi de 8 ani. Dacă proprietarul autoturismului predă spre casare un autovehicul uzat şi achiziţionează un autovehicul electric hibrid plug-in, acesta poate primi maximum 27.500 lei.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: