Mai avem câteva zile până la Crăciun şi până în momentul în care cu mic, cu mare, ne vom aduna în jurul bradului pentru a ne descoperi darurile de la Moş Crăciun.
Cu siguranță că cei mai nerăbdători sunt copiii, care s-au pregătit din timp, au scris scrisori, au învățat poezii, au depus mari eforturi să fie cuminți și să se ridice la pretențiile adulților. Pentru ei este o perioadă încărcată de emoţii şi de sentimente, care le vor marca perioada copilăriei.
Adulţii sunt cei care se hrănesc cu bucuriile celor mici, găsind în aceste reacţii ale lor şi autenticitate, şi fericire, şi simplitate, şi tot ce este mai sincer. Cu toate acestea, este important să avem și noi, ca adulți, resursele necesare pentru a ne bucura de această perioadă a anului. În rândul adulţilor se evidenţiază trei categorii de atitudini, pe de o parte cei care nu se manifestă şi nu se exteriorizează, a p o cei cărora le face plăcere să ofere cadouri şi, nu în ultimul rând, cei cărora le place să primească cadouri de Crăciun.
Pentru prima categorie vorbim despre un conflict interior, cei care aleg să nu se bucure de sărbători sau de cadouri sunt, în general, cei care nu au o relație bună cu copilul lor interior. Copilul interior este acea parte care ne ajută să nu îmbătrânim prematur şi care devine un aliat pentru a ne bucura de micile surprize ale vieţii.
Cei care se bucură să ofere cadouri mai mult decât atunci când primesc sunt cei care nu doresc să îşi arate vulnerabilitatea şi care aleg să fie mai altruişti. Cu toate acestea, atunci când ne lăsăm surprinşi, lăsăm o doză de autenticitate să ne revigoreze întreaga fiinţă pentru că pe de o parte ne simţim importanţi pentru cei de la care primim cadoul şi, pe de altă parte, emoţiile pe care le experimentăm odată cu ceea ce primim.
Când vorbim despre cei care se bucură să primească cadouri mai mult decât să le ofere vorbim, de fapt, de cei care sunt mai egocentrici sau de cei care sunt dominaţi de copilul interior. Deși sunt în număr mai mic conform studiilor, aceștia sunt ușor de identificat pentru că nu sunt deloc inspirați în algerea unui cadou.
Cadourile de Crăciun au rolul de a face o bucurie, de a surprinde şi pentru a-i răsfăţa pe cei dragi. Când vorbim despre aceste daruri nu ar trebui să cântărească partea materială prea mult pentru că, de cele mai multe ori, cadourile care nu costă mult pot fi încărcate de valoare sentimentală foarte mare.
Totuși, pentru a ne fi uşor să-i surpindem pe cei dragi, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte, cum ar fi :
● Un cadou are un impact mai mare atunci când este surpriză;
● Cadoul trebuie să fie frumos împachetat;
● Trebuie să ţinem cont de pasiunile şi plăcerile celui pentru care cumpărăm cadoul;
● De multe ori, utilitatea unui cadou cântărește mult în bucuria celui care îl primește;
● Cu cât cadourile sunt mai originale, cu atât sunt mai de impact.
● De sărbători, darurile trebuie însoţite şi de felicitări, de multe ori rândurile scrise pentru cei dragi au un impact mai mare decât cadoul în sine;
Crăciunul este o sărbătoare specială, care capătă o valoare și mai mare atunci când este sărbătorită în sânul familiei, cu mese bogate și cu parfum de cozonac, aşa că în perioada asta ar trebui să ne bucurăm de ce avem şi să fim recunoscători pentru ceea ce suntem şi pentru ce găsim în jurul nostru.
Vă doresc Crăciun fericit!
Aştept în continuare sugestiile dumneavoastră pentru această rubrică, pe adresa de email eveline_osnaga@yahoo. com .