Editura Evenimentul si Capital

Bucureștiul semnalizează la stânga | România 4 you

Autor: | | 3 Comentarii | 1160 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din București.

Cu o săptămână înainte de alegeri, sondajele arată că PSD va reuși o premieră: să câștige Primăria Capitalei și, probabil, cele mai multe din cele șase sectoare

Au reușit să treacă de barierele de la înscriere 12 candidați pentru Primăria București, 11 aparținând unor partide și un independent: Bogdan Diaconu (PRU), Gabriela Firea (Alianța PSD+UNPR), Cătălin Predoiu (PNL), Robert Turcescu (PMP), Daniel Barbu (ALDE), Nicușor Dan (USB), Iulia Gorea- Costin (PNȚCD), Mirel Amariței (ProDemo), Niculae Neamțu (Partidul Republican), Petrică Dima (PSR), Adrian Severin (PDS) și Cătălin Berenghi (independent).

Pentru 55 de locuri de consilier general se bat 588 de candidați. Și la sectoare este o competiție dură, cu câte zece candidați pe un loc, mai puțin la 5, unde Marian Vanghelie, acum lider al Partidului Dreptății Sociale, are doar șase contracandidați. Partide relativ puternice, precum PMP și USB, nu au reușit să înscrie un candidat pe teritoriul lui Vanghelie. Este singurul sector în care PMP și USB au avut această problemă. Alte formațiuni, precum M10, au renunțat pur și simplu să se mai lupte la nivelul întregului București, în fața numărului mare de semnături care trebuiau strânse – circa 18.000 pentru Primăria Capitalei - și după ce candidatul Ciprian Ciucu a dezertat la PNL. În schimb, partidul lui Vanghelie are candidați în toate sectoarele, plus la Capitală – pe Adrian Severin.

  • Dreapta divizată

Imposibila unificare

În fața perspectivei victoriei PSD, liderii formațiunilor de Dreapta se îndeamnă reciproc să abandoneze, pentru ca Gabriela Firea să aibă în față un singur contracandidat. Primul care a venit cu această ofertă a fost președintele PNL București, candidatul Cătălin Predoiu. „Știm că atunci când Dreapta s-a unit în București, PSD-ul a pierdut. Sunteți de acord ca noi trei să facem un sondaj în ultima saptămână de campanie și cel care este cel mai bine poziționat dintre noi să fie sprijinit de ceillalți doi?”, i-a întrebat Cătălin Predoiu pe Nicușor Dan (USB) și Daniel barbu (ALDE). Ambii au respins propunerea. „Un mesaj tranșant al PNL care să spună: am greșit, inclusiv noi, în administrația publică din București, am greșit și, ca o dovadă că vrem să schimbăm acest mod de lucru, susținem pe cineva care a dovedit prin cei 10 de ani de activitate că este onest și că este o garanție pentru a schimba acest mod de lucru”, a fost replica lui Nicușor Dan. Candidatul PMP, Robert Turcescu, a putut evita această dispută întrucât nu a fost invitat nici la dezbaterea de la Antena 3, nici la cea de la postul B1. El a susținut că foștii parteneri din USL au blocat prezența sa la aceste posturi.

Fișa municipiului

● Suprafața: 228 kilometri pătrați, 0,1% din suprafața țării.

● Populație: 1,9 milioane, în 2011, în scădere față de vârful din 1992 când erau 2,08 milioane. Locul unu pe țară.

● Densitate: 8.518 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (2016): 2.813 lei, cu circa 65% peste media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor (2016): 20.873 euro.

● Durata medie a vieții: 76,41 ani (2013), peste media pe țară.

● Rata șomajului: 1,87% (februarie 2016

  • Infrastructură

Restanțe istorice

Capitala României se confruntă, la capitolul infrastructură, cu multe probleme. Străzile sunt asfaltate azi și mâine îți rupi mașina în ele. Pasaje subterane care sunt începute de ani de zile și nici astăzi nu sunt terminate. Un exemplu pozitiv este cel de la Piața Sudului, o lucrare demarată în urmă cu doi ani, în 2014, care mai mult a blocat circulația decât să decongestioneze traficul în zonă. Cei mai afectați sunt șoferii care sunt obligați să parcurgă câteva sute de metri în zeci de minute. Cu toate acestea, Primăria Municipiului București (PMB) îi asigură pe bucureșteni că până la 30 iunie 2016 aceștia vor putea circula prin pasajul rutier. Mai mult, Municipalitatea a alocat în 2016 pentru marile proiecte de infrastructură circa 400 milioane lei. Însă cei mai mulți bani vor merge în principal pentru terminarea proiectelor aflate în derulare: Pasajul Ciurel, Pasajul Piața Sudului, Străpungerea Nicolae Grigorescu și Șoseaua Pantelimon. Un alt mare proiect în desfășurare în Capitală este metroul din Drumul Taberei care a înghițit, de la începutul proiectului, în 2011, 350 de milioane de euro, din care Uniunea Europeană a decontat 50%. Metrorex dă asigurări că locuitorii din Drumul Taberei vor putea circula cu metroul în prima jumătate a anului 2017”. (Mihai Oprea)

  • Turism

Capitala are site de promovare de 20.000 de euro

Deși a avut mult de suferit de-a lungul timpului, războaie, incendii și cutremure devastatoare, Bucureștiul, capitala României și, în același timp, cel mai mare oraș al țării, cu o populație de circa două milioane, are ce să le arate turiștilor care-i calcă pragul: Curtea Veche - un complex de ruine de fortificații, încăperi și fundații medievale-, Catedrala Patriarhală, Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf și Palatul Regal, până la Muzeul Satului, Grădina Zoologică, Observatorul Astronomic și Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Capitalei, locul unde Mihai Eminescu, Bacovia și alte elite își duc somnul de veci. Mai mult, cei care vor să viziteze „Micul Paris”, așa cum era denumit Bucureștiul, nu trebuie să rateze Centrul Istoric, o zonă cu adevărat plină de povești, clădiri vechi cu o arhitectură deosebită și terase care mai de care mai atrăgătoare. De la începutul anului, Bucureștiul are un nou site pentru promovarea turistică, ce prezintă obiectivele turistice importante, precum și cele mai bune recomandări de restaurante și baruri, săli de spectacole, teatre, și un calendar de evenimente interactive. Site-ul www. seebucharest.ro a costat 87.278 lei, exclusiv TVA. (Mihai Oprea)

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Polul economic al Capitalei pierde teren în fața județelor

Investițiile străine atrase în ultimii ani în județele din centrul și vestul țării au redus ponderea Capitalei în totalul cifrei de afaceri realizată de companiile din România. Dacă acum opt ani, companiile din municipiul București realizau 63% din afacerile din întreaga țară, anul trecut ponderea scăzuse până la doar 37%, după cum arată o analiză pubicată de zf.ro, anul trecut, pe baza datelor de la Registrul Comerțului.


Scandal la Astra - FCSB: "Iar mi-a tras-o Denis". Moment ŞOCANT cu Alibec şi Stoian

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI