Scenariul din București se repetă la Praga: Babis, pe urmele lui Dragnea

Scenariul din București se repetă la Praga: Babis, pe urmele lui Dragnea

Potrivit organizatorilor și presei cehe, peste 250.000 de persoane au ieșit în stradă la Praga (oraș cu 1,6 milioane de locuitori) pentru a-i cere demisia premierului care este suspectat de fraudă cu subvenții europene și de confl ict de interese, așteptând să afl e dacă va fi inculpat.

Pentru majoritatea cehilor, faptul că Babis l-a schimbat pe ministrul Justiției, a fost picătura care a umplut paharul. Protestele organizate duminică au fost organizate de mișcarea „Un milion de momente pentru democrație” care a reușit să adune o mare de oameni în capitala Cehiei.

 A fost cea mai importantă manifestație după Revoluția de catifea din 1989. Protestatarii au invadat esplanada Letna, locul memorabil al manifestărilor uriașe contra regimului totalitar în 1989, unde disidentul Vaclav Havel, viitorul președinte, se adresa mulțimii entuziaste. „Babis, demisia!”, „Mi-e rușine cu premierul meu”, „Ne-am săturat”, se putea citi pe banderolele manifestanților, duminică.

Mai bogat ca Trump

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu o avere de 3,8 miliarde de dolari (Donald Trump are 3,1 miliarde), Babis a făcut bani din industria agro-alimentară, după căderea regimului comunist în Cehoslovacia. Babis provine din nomenclatura comunistă (tatăl său a fost diplomat și membru de partid, a reprezentat Cehoslovacia la negocierile Acordului GATT, la Geneva) și s-a folosit de poziția sa privilegiată pentru a se impune în economia Cehiei.

17, 5 milioane de euro, gaură la bugetul UE

Afacerist și patron media, Babis este acuzat că a obținut ilegal subvenții europene în valoare de două milioane de euro, destinate micilor întreprinderi, ascunzând faptul că este proprietarul unei ferme și al unui complex hotelier (Storks Nest) în sudul Pragăi. Comisia Europeană îl suspectează pe Babis și de conflict de interese, acuzându-l că a orientat fonduri europene către un grup tentacular de produse chimice, Agrofert, care s-ar fi aflat, și el, în proprietatea sa, cu toate că, oficial, în 2017, a părăsit compania, la „butoane” rămânând soția sa. Cehia riscă să restituie subvenții de 17,5 milioane de euro la bugetul UE. În plus, Babis este acuzat că a colaborat cu STB, poliția politică a fostului regim comunist, scrie Europa Liberă. În baza unei anchete OLAF, poliția cehă a recomandat deschiderea unei anchete penale împotriva lui Babis, dar Procuratura Generală nu a luat încă o decizie. Premierul ceh nu este dispus să cedeze presiunilor străzii, câtă vreme are majoritate parlamentară.