Bucureştiul statuilor de milioane de euro

Deşi plătesc sume colosale pentru monumente noi, bucureştenii sunt rareori consultaţi în legătură cu personalităţile reprezentate şi locurile potrivite pentru fiecare statuie în parte.

De-a lungul ultimului deceniu, locuitorii Capitalei au dat bani grei pentru statui şi fântâni: peste 10 milioane de euro. Li s-a cerut însă de prea puţine ori părerea în legătură cu locul potrivit pentru amplasarea vreunui monument.

Aşa că statui ieftine sau scumpe, urâte sau reuşite, de toate dimensiunile, au umplut parcurile şi pieţele oraşului. Controversele au cuprins atât breasla artiştilor, cât şi societatea civilă.

Statuia lui Carol I

Preţul-record îl deţine o statuie care nu e încă finalizată. Potrivit Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti, pentru realizarea statuii din bronz care îl va înfăţişa pe Regele Carol I călare, municipalitatea a achitat cea mai mare factură: 9,5 milioane de lei (2,26 milioane de euro).

În momentul de faţă, monumentul este finalizat, spune primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. În viitorul apropiat, va fi amplasat vizavi de Palatul Regal, la 14 metri de Biblioteca Centrală Universitară.

Şi Caragiale va primi un omagiu scump: consilierii au decis să aloce 4 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro) pentru monumentul „Căruţa cu Paiaţe”, care redă în bronz personajele lui Nenea Iancu.

Monumentul va fi amplasat în faţa Teatrului Naţional, care poartă numele marelui dramaturg.

2,9 milioane de lei pentru „Vioară Spartă”

De altfel, anul trecut, artistul care a realizat „Căruţa cu Paiaţe”, Ion Bolborea, a şi dovedit că are „lipici” la lucrări importante: a primit un contract în valoare de 2,9 milioane de lei pentru a transpune în bronz monumentul „Vioară Spartă”. Lucrarea, de mari dimensiuni, poate fi admirată în părculeţul de lângă Spitalul Colţea.

Monumentul care îl înfăţişează pe Şerban Cantacuzino, aşezat la baza Dealului Patriarhiei, a costat 3,85 milioane de lei (910.000 de euro). Artistul Mihai Buculei a lucrat la el timp de doi ani.

Ceva mai puţin a costat statuia realizată din bronz - „Omul, Spaţiul, Timpul”, pentru care administraţia din subordinea Consiliului General al Capitalei a plătit anul trecut 3,2 milioane de lei.

Cei care păşesc pe ansamblul monumental Fondatorii Uniunii Europene din Parcul Herăstrău ar fi interesaţi poate să afle că au sub tălpi peste 2,29 milioane de lei. Atâţia bani a scos Administraţia Monumentelor din vistierie pentru realizarea ansamblului, în urmă cu patru ani.

Alte monumente care au costat mai mult de 500.000 de lei sunt: statuia lui Alexandru Ioan Cuza (970.000 de lei), cea a lui Charles de Gaulle, statuia numită Diana şi ansamblul monumental Aleea Cariatidelor.

Sorin Oprescu a fost „bătut” la capitolul statui

Actualul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, nu are la activ nicio statuie sau monument de for public. Astfel, toate proiectele de restaurare şi de construire de statui şi monumente noi aflate în derulare în prezent sau terminate în anii 2008 şi 2009 au fost demarate înainte de iunie 2008.

Pe de altă parte, fostul edil-şef al Bucureştiului Adriean Videanu s-a vrut un adevărat Mecena de Dâmboviţa: a reabilitat zeci de statui şi ansambluri monumentale şi a construit altele noi.

Adriean Videanu a fost foarte generos şi în ceea ce priveşte fondurile alocate Direcţiei de Cultură a municipalităţii. Ghidându- se după mottoul „Suntem prea săraci ca să facem reparaţii şi lucrări ieftine”, a alocat zeci de milioane de euro unor proiecte culturale.   „Suntem prea săraci ca să facem reparaţii şi lucrări ieftine.“ ADRIEAN VIDEANU, fost primar general al Capitalei

MACHETĂ. Artistul Ion Bolborea, lângă o „Căruţă cu Paiaţe” în miniatură