Bucureştenii preferă „la înălţime“

Aerul rarefiat şi vederea panoramică îi determină pe clienţi să aleagă etajele superioare. Dezvoltatorii profită şi înalţă turnuri de până la 24 de niveluri.

Zeci de bucureşteni vor locui, în următorii doi-trei ani, cu capul în nori: multe dintre blocurile aflate acum în construcţie depăşesc cele zece etaje obişnuite. Atracţia clienţilor pentru locuinţele la înălţime le vine mănuşă dezvoltatorilor care, presaţi de preţurile din ce în ce mai mari ale terenurilor, brăzdează cerul Capitalei cu turnuri de 16, 20 şi chiar 24 de niveluri.

Noii zgârie-nori vor oferi noilor proprietari privelişti generoase, la un preţ pe măsură, care creşte cu circa 0,5% la fiecare nivel. În funcţie de proiect, diferenţele pot fi de la 1.000 la 6.000 de euro plus TVA. Cumpărători cu venituri de 3.000 de euro

Din ce în ce mai mulţi clienţi optează pentru o viaţă „la înălţime“, departe de poluare şi de zgomotele străzii, susţin agenţii imobiliari. „Există o cerere destul de mare a apartamentelor situate la etaje superioare, datorită vederii panoramice pe care acestea o oferă, alături de alte aspecte pozitive cum ar fi: mai puţin praf, mai multă linişte“, spune Valentin Romascu, consultant în Residential Division în cadrul companiei de consultanţă Colliers, care vinde ansamblul Asmita Gardens.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi clienţi au între 25 şi 35 de ani, călătoresc foarte mult şi câştigă între 2.000 şi 3.000 de euro pe lună. Astfel, ei îşi pot permite o astfel de investiţie, în condiţiile în care, la ultimele etaje, sunt apartamente de tip duplex sau penthouse. „Sunt oameni care îşi doresc să locuiască la bloc într-o vilă şi au nevoie de intimitate. La ultimele etaje sunt doar două apartamente“, afirmă Anca Munteanu, sales manager la Ablon Bucharest, dezvoltatorul complexului Sunset Residence.

Dezvoltatorii susţin că, în general, cei care preferă locuinţe la etajele inferioare sunt persoane care au trăit experienţa marilor cutremure sau s-au lovit de proasta calitate a lucrărilor din perioada comunistă. În funcţie de suprafeţe şi de etaj, aceste locuinţe pornesc de la 90.000 de euro - pentru o garsonieră - şi pot ajunge la un milion de euro pentru un penthouse.

Cutremurul nu e un pericol

Dincolo de lăudatele avantaje, proprietarii din noile turnuri se vor confrunta şi cu unele dificultăţi. Una dintre acestea este traficul la ieşirea din complexuri. Situate pe străduţe laterale şi înguste, aceste ansambluri cu sute de apartamente au doar una sau două ieşiri. Astfel, dimineţile ar putea fi o adevărată aventură până vor ieşi din parcare zecile de maşini.

În privinţa riscurilor seismice, specialiştii din domeniu resping teoriile conform cărora aceste clădiri ar fi nesigure. „Se construieşte orice şi oriunde. E adevărat că pentru mai multe etaje costurile vor fi cu 5% până la 40% mai mari faţă de clădirile-standard, dar şi exploatarea suprafeţei de teren achiziţionată este mai mare“, e de părere Ionuţ Bordei, directorul departamentului rezidenţial al companiei CBRE-Eurisko.

Cea mai înaltă clădire care va fi construită în Bucureşti va fi un turn cu spaţii de birouri de 131 de metri şi 37 de etaje.