Bucureştenii lucrează în "cutii de chibrituri"

Bucureştenii beneficiază de un spaţiu de lucru mic. Fiecare dintre aceştia lucrează într-un loc de aceeaşi dimensiune cu a unui birou folosit de un angajat indian sau rus.

Şi asta pentru că, potrivit unui studiu al companiei DTZ, Bucureştiul se află pe penultimul loc, la nivel mondial,  în funcţie de suprafaţa de birouri care revine unui angajat, cu o medie de 7,8 metri pătraţi, nivel comparabil cu cel din New Delhi şi Moscova .

Astfel, un angajat din Capitală are la dispoziţie un spaţiu cu 3,5 metri pătraţi mai mic decât unul din Praga şi cu 2,1 metri pătraţi sub cel din Budapesta, se arată în raportul Global Occupancy Cost Offices realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ.

25 de metri în Washington

În capitala Poloniei suprafaţa standardcare revine unui angajat este de 9,6 metri pătraţi, în Istanbul de 10,3 metri pătraţi, iar în Kiev de 9,3 metri pătraţi.

În rest, angajaţii din birouri lucrează în spaţii cuprinse între 8 metri pătraţi, în oraşe precum Cancun (Mexic) şi Guangzhou (China), şi 25,5 metri pătraţi în Washington D.C.

În funcţie de costul anual de ocupare a clădirilor de birouri, format din chirie şi alte cheltuieli, Bucureştiul a urcat cinci poziţii până pe 92, în clasamentul din 2009, care cuprinde cele mai scumpe 114 oraşe în funcţie de acest indicator.

Cheltuielile includ chiria şi alte costuri, precum cele cu întreţinerea şi impozitele.

Astfel, potrivit autorilor studiului, costul de ocupare pe fiecare loc de muncă în 2008 se situa la 3.540 de euro/an, în creştere cu 15,7% faţă de 2007, şi estimează pentru acest an scăderea acestuia, fără a preciza cu cât.