Bucureștenii au „dezlegat” o tonă de scrumbie în Parcul Tineretului

Bucureștenii au „dezlegat” o tonă de scrumbie în Parcul Tineretului

La „Festivalul scrumbiei” din Capitală, lipovencele din județul Tulcea au gătit 400 de litri de ciorbă de pește. Apa necesară a fost adusă cu cisterna tocmai de la Sf. Gheorghe-Deltă.

Bucureștenii care n-au avut chef să-și gătească acasă tradiționala masă de Florii au profitat de vremea frumoasă și au „dezlegat” peștele la „Festivalul scrumbiei” din Parcul Tineretului.

Unii, mai pofticioși, „au furat startul” încă de sâmbătă, când a avut loc deschiderea evenimentului. Pentru 15 lei, primeai, direct de pe grătarul cu cărbuni, o scrumbie albastră, de Dunăre, grasă, că tocmai au început bancurile cu nobilul pește să urce în amonte, pe la Sf. Gheorghe și Sulina.

La zece lei, o ciorbă de fitofag, somn și crap îți pansa gastric stomacul înainte de o porție de chifteluțe de pește cu cartofi prăjiți sau un macrou la grătar, pentru cei care au probleme cu oasele, ambele tot la 15 lei, ca scrumbia. Cu 25 de lei, mâncăii au avut parte și de felul întâi și de felul doi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre cei care au preferat meniul „social” a fost chiar primarul sectorulul 4, Cristian Popescu Piedone (foto dreapta). Fostul mare gurmand, ajuns aproape la jumătate din greutatea sa de pe vremri, privea cu jind la ceaunul în care fierbeau circa 40 de litri de ciorbă de pește, gătită cu grijă de tanti Axinia Mocanu, adusă tocmai de la capătul Deltei, din Sf. Gheorghe.

„Pe vremuri îl mâncam io pe tot!”, sorbea Piedone minunata zeamă din ochi. Pe vremuri, Piedone avea dublul greutății sale de astăzi.

O tonă de apă de Dunăre pentru o ciorbă!

„Mamă, e criminală scrumbia asta, după o săptămână de post!”, tocmai își lingea degetele „primarul de la patru”. Zice că, la el, postul n-a fost atât ambiție, cât dorința de sănătate. „Și credință!”, a decretat edilul, mai apoi, la finalul prânzului de Sărbătoarea Floriilor.

Romică Todireanu, un puști de 25 de ani din Sfântu Gheorghe-Deltă, a fost „tartorul” evenimentului. „Sunt pescar de la cinci ani, ca tata! Da’ am făcut ASEul și mi-am dat seama că e o mare presiune pe resursa piscicolă a Deltei. Poate că astfel de evenimente vor promova Delta, vor atrage oamenii și îi vor îndrepta pe localnici către turism!”, vorbește, ca din cărți, Romică, în timp ce își numără scrumbiile. A adus o tonă de scrumbie și cam tot atâta, dar din alte specii, pentru ciorbă. „Chestia este că am adus, culmea, chiar o tonă de apă potabilă, cu o cisternă, din canalele de pe lângă Sf. Gheorghe. Să mănânce lumea ciorbă cu apă din Dunăre”, se laudă Romică. Plus cinci bucătărese, una de la el din sat și patru de la Nufărul, județul Tulcea.

Chichirezul ciorbei : o lingură sănătoasă de mujdei în farfurie

Axinia Mocanu, de 56 de ani și bucătăreasă de 35, este „Masterchef” la pensiunea de fițe Steaua Apelor, din Nufărul, deși este de loc din Sf. Gheorghe. Spune că nu-i nici lipoveancă și nici hahoalcă, deși obrajii trandafirii și ochii verzi spun, oarecum, contrariul.

„Secretul la ciorbă sunt apa, roșiile, ceapa, cartofii și peștele din baltă. Cât mai multe specii! Iar la sfârșit, în farfurie să pui un mujdei gros făcut cu ulei, oțet, sare grunjoasă și apă minerală… Ăsta-i tot chichirezul!Ieri am dat trei ceaune de patruj’ de kile și azi cre’ că dăm dublu!”, turuie bucătăreasa, în timp ce învârte cu polonicul în uriașul ceaun de tuci.

Lângă ea, Viorica Iacob (45 de ani) și Corina Rădan, mai mică cu zece ani, învârt de zor la scrum biile de pe grătar, spre ciuda altor grataragii care răsucesc fără prea mare folos mititei și alte „porcării”, nu tocmai de post. O fi greu? „Un părinte care vrea să-și blesteme copilul și-l face bucătar!”, se rușinează tanti Viorica. „Cred că am tras pe nas un kilogram de fum!”, se alintă femeia. Până seara, are în plan să vândă 200 de scrumbii și câteva zeci de macrou.

„Scrumbia, acum, a început să urce pe Dunăre, în sus! Acum e momentul s-o mănânci, cât e grasă!” MARIN DRĂGULIN, grănicer-pensionar

Tulcenii au dat lovitura de Florii, anul acesta, cu scrumbia lor proaspătă

Au fost și mititeii „dezlegați”

Succesul demersului tulcenilor care au venit să-și vândă peștele direct în Capitală este confirmat de mușteriii care s-au îndopat, după buget, din preparatele făcute fix în fața lor. „E o zeamă excelentă! Ca la mama lipovenilor acasă. Și scrumbia! Că e proaspătă. Face banii!”, se erijează în portavoce domnul Marin Drăgulin, 74 de ani, fost grănicer, în numele a trei perechi de convivi care savurează scrumbiile sfârâinde.

Domnul Drăgulin se dă expert: „Am lucrat trei ani la Sulina. Mă pricep la pește. Scrumbia a început acum să urce pe Dunăre, în sus! Acum e momentul, cât e grasă!”. Nu de aceeași părere este Sorin Truică, un publicitar de 27 de ani, împopoțonat cu o șapcă de marinar, care a ales să gătească de Florii pentru gașca sa: „Io am băgat plătică, că-i mai dulce! Asta la început, că după aia dezlegăm și o garnitură- pastramă cu o salată de mititei, cu niscaiva baterii de vin spaniolesc demidulce. Ca să alunce mai ușor!”.

Elena Iacob, o mămică de 29 de ani, tocmai își „înțarcă” cu scrumbie puștiul de un an și patru luni. O umflă râsul: „Are oase cam multe pentru domnu’ Vlăduț. Da-l obișnuiesc de mic cu greul!”