Editura Evenimentul si Capital

Bucureștenii au „dezlegat” o tonă de scrumbie în Parcul Tineretului

14-04/22-peste-rzv-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 1472 Vizualizari

La „Festivalul scrumbiei” din Capitală, lipovencele din județul Tulcea au gătit 400 de litri de ciorbă de pește. Apa necesară a fost adusă cu cisterna tocmai de la Sf. Gheorghe-Deltă.

Bucureștenii care n-au avut chef să-și gătească acasă tradiționala masă de Florii au profitat de vremea frumoasă și au „dezlegat” peștele la „Festivalul scrumbiei” din Parcul Tineretului.

Unii, mai pofticioși, „au furat startul” încă de sâmbătă, când a avut loc deschiderea evenimentului. Pentru 15 lei, primeai, direct de pe grătarul cu cărbuni, o scrumbie albastră, de Dunăre, grasă, că tocmai au început bancurile cu nobilul pește să urce în amonte, pe la Sf. Gheorghe și Sulina.

La zece lei, o ciorbă de fitofag, somn și crap îți pansa gastric stomacul înainte de o porție de chifteluțe de pește cu cartofi prăjiți sau un macrou la grătar, pentru cei care au probleme cu oasele, ambele tot la 15 lei, ca scrumbia. Cu 25 de lei, mâncăii au avut parte și de felul întâi și de felul doi.

Unul dintre cei care au preferat meniul „social” a fost chiar primarul sectorulul 4, Cristian Popescu Piedone (foto dreapta). Fostul mare gurmand, ajuns aproape la jumătate din greutatea sa de pe vremri, privea cu jind la ceaunul în care fierbeau circa 40 de litri de ciorbă de pește, gătită cu grijă de tanti Axinia Mocanu, adusă tocmai de la capătul Deltei, din Sf. Gheorghe.

„Pe vremuri îl mâncam io pe tot!”, sorbea Piedone minunata zeamă din ochi. Pe vremuri, Piedone avea dublul greutății sale de astăzi.

O tonă de apă de Dunăre pentru o ciorbă!

„Mamă, e criminală scrumbia asta, după o săptămână de post!”, tocmai își lingea degetele „primarul de la patru”. Zice că, la el, postul n-a fost atât ambiție, cât dorința de sănătate. „Și credință!”, a decretat edilul, mai apoi, la finalul prânzului de Sărbătoarea Floriilor.

Romică Todireanu, un puști de 25 de ani din Sfântu Gheorghe-Deltă, a fost „tartorul” evenimentului. „Sunt pescar de la cinci ani, ca tata! Da’ am făcut ASEul și mi-am dat seama că e o mare presiune pe resursa piscicolă a Deltei. Poate că astfel de evenimente vor promova Delta, vor atrage oamenii și îi vor îndrepta pe localnici către turism!”, vorbește, ca din cărți, Romică, în timp ce își numără scrumbiile. A adus o tonă de scrumbie și cam tot atâta, dar din alte specii, pentru ciorbă. „Chestia este că am adus, culmea, chiar o tonă de apă potabilă, cu o cisternă, din canalele de pe lângă Sf. Gheorghe. Să mănânce lumea ciorbă cu apă din Dunăre”, se laudă Romică. Plus cinci bucătărese, una de la el din sat și patru de la Nufărul, județul Tulcea.

Chichirezul ciorbei : o lingură sănătoasă de mujdei în farfurie

Axinia Mocanu, de 56 de ani și bucătăreasă de 35, este „Masterchef” la pensiunea de fițe Steaua Apelor, din Nufărul, deși este de loc din Sf. Gheorghe. Spune că nu-i nici lipoveancă și nici hahoalcă, deși obrajii trandafirii și ochii verzi spun, oarecum, contrariul.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI