Dragos Bucurenci: "Nu vine doar primavara, asa cum v-ati obisnuit, vine o schimbare climatica ce va rasturna definitiv zicerea ca "iarna nu-i ca vara"."
Si, spre deosebire de primavara, incalzirea globala nu tine doar trei luni. In scenariul cel mai pesimist, temperaturile vor creste in urmatorii 100 de ani cu peste sase grade Celsius. Incercati numai sa va imaginati ce ar fi insemnat sase grade in plus la canicula din august anul trecut.
Efectele incalzirii globale sunt destul de cunoscute. N-am sa insist. Cauzele acestui fenomen par sa ne scape insa. Media a vorbit despre ultimul raport al Grupului de Lucru pentru Schimbari Climatice si despre controversele pe care el le-a starnit ca despre un scandal indepartat. Obisnuiti sa privim lumea prin ecranul de sticla, ma intreb cati dintre noi au inteles responsabilitatea directa pe care fiecare o avem in producerea acestei mici apocalipse.
In raport se arata ca exista o legatura neechivoca intre emisiile de gaze cu efect de sera si incalzirea globala. Cel mai important astfel de gaz este dioxidul de carbon. Nici n-au apucat romanii sa digere bine concluziile raportului, ca s-au si apucat sa raspandeasca teoriile alternative care vad in incalzirea globala un ciclu oarecare al climei sau chiar un proces regulator cu efecte benefice pentru biosfera. In ultimele doua luni, am intalnit mai multi astfel de „cunoscatori”, care nu stiu bine nici cu se mananca efectul de sera, dar sunt convinsi ca toata povestea cu incalzirea globala nu e decat un balon cu aer cald, ce se va dezumfla in cativa ani.
Din pacate, oamenii de stiinta au vesti proaste. Concentratia de dioxid de carbon din atmosfera aproape s-a dublat in ultimii 50 de ani, in corelatie statistica directa cu cresterea temperaturii. Sa spui, de dragul rigorii, ca „nu s-a demonstrat” ca exista o cauzalitate directa intre cele doua fenomene e la fel de inutil ca si cum ai spune ca „nu s-a demonstrat” ca exista o legatura directa intre fumat si cancer. Cine vrea sa evite cancerul va incerca sa inlature si cel mai mic risc. La fel stau lucrurile si cu incalzirea globala.
Cred ca ceea ce s-a inteles cel mai putin este ca incalzirea globala este efectul direct al consumului de combustibili fosili al fiecaruia dintre noi. Cand lasi lumina aprinsa in bucatarie pentru ca ti-e lene s-o stingi, cand conduci o masina de teren prin oras, cand reglezi centrala sa produca apa fiarta, pe care apoi o amesteci cu apa rece ca sa te poti spala, cand cumperi mancare fabricata peste mari si tari, desi ai putea sa folosesti productia interna, cand mergi de unul singur cu masina intr-un loc unde ai putea sa ajungi si cu trenul sau cu autobuzul nu faci altceva decat sa-ti aduci si tu contributia la incalzirea globala. E adevarat ca marile state producatoare de energie tin fitilul, dar consumatorii casnici sunt cei care le intind chibritul.
Comportamentul responsabil al celor care aleg sa-si reduca „amprenta de carbon” pe care o lasa in urma lor nu este doar menit sa spele constiintele. S-a calculat ca, daca s-ar scoate din priza toate aparatele casnice tinute in stand-by (televizorul, DVD-playerul, cuptorul cu microunde), consumul de energie electrica intr-o gospodarie medie s-ar reduce cu 11a. Cu toate astea, pe multi dintre noi incalzirea globala ii lasa rece. Asa, deci, cum ziceam? Vine, vine incalzirea globala, se asterne-n toata tara, joaca fete si baieti hora-n batatura, ah, de ce n-am zece vieti sa te cant, natura? Pai chiar asa, de ce?
www.bucurenci.ro