Evenimentul Zilei > Actualitate > Buchete de flori de acum 2000 de ani. Descoperirea uimitoare a arheologilor. Cum s-au păstrat?
Buchete de flori de acum 2000 de ani. Descoperirea uimitoare a arheologilor. Cum s-au păstrat?

Buchete de flori de acum 2000 de ani. Descoperirea uimitoare a arheologilor. Cum s-au păstrat?

Arheologii au descoperit, într-un tunel aflat sub o piramidă din vechiul oraşul aztec Teotihuacan, rămăşiţe surprinzător de bine conservate de buchete de flori .

În urmă cu aproape 2.000 de an, oamenii obişnuiau să aşeze florile sub lemne stivuite cărora le dădeau foc, relatează Live Science. Piramida este imensă şi se pare că ar fi avut 23 de metri când a fost construită, mai înaltă decât Sfinxul de la Giza, din Egiptul Antic.

Piramida Teotihuacan face parte din „Templul şarpelui cu pene”, ridicat în onoarea lui Quetzalcoatl, un zeu-şarpe venerat în Mezoamerica.

Arheologii au descoperit buchetele de flori la 18 metri sub pământ, în regiunea cea mai adâncă a tunelului, a declarat Sergio Gómez-Chávez, arheolog la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic, conducătorul echipei care se ocupă de excavarea pasajului, scrie Agerpres.ro. Alături de buchete au fost găsite numeroase fragmente de ceramică dar şi o sculptură ce îl înfăţişează pe Tlaloc, un zeu asociat cu ploaia şi fertilitatea, a spus specialistul.

Buchetele era probabil utilizate în cadrul ritualurilor, posibil asociate cu fertilitatea, pe care indigenii le organizau în tunel, a declarat Gómez-Chávez pentru Live Science. Cercetătorii speră că, prin determinarea speciilor de flori, vor putea afla mai multe despre aceste ritualuri.

Numărul florilor din fiecare buchet variază, a precizat Gómez-Chávez, menţionând că un buchet are 40 de flori legate împreună, în timp ce altul are 60 de flori.

Tunelul pe care îl excavează echipa lui Gómez-Chávez a fost descoperit în 2003, ceea ce a condus la aducerea la lumină a mii de artefacte, inclusiv obiecte de ceramică, sculpturi, boabe de cacao, obsidian, rămăşiţe de animale şi chiar un peisaj miniatural cu bazine de mercur lichid.

Teotihuacan cuprinde mai multe piramide şi a cunoscut o perioadă înfloritoare între anii 100 î.e.n. şi 600 e.n. Vechiul oraş avea un nucleu urban care acoperea 20 de kilometri pătraţi şi o populaţie de circa 100.000 de locuitori.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: