Președintele PNL, Ludovic Orban, a avut un dialog aprins cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, după PSD și-a pierdut majoritatea în Parlament.
„I-am spus că există viaţă şi după moţiune. (...) Ciolacu nu face parte din persoanele cu care am discutat să voteze moţiunea de cenzură (...) Cu Ciolacu, am avut un dialog furtunos, nu prietenos”, a spus Orban, la Realitatea TV.
Orban a mai punctat că i s-a părut un gest de bun simț să îl salute pe social-democratul Paul Stănescu pe holul Parlamentului, după ce o fotografie cu cei doi, în timp ce îşi strâng mânile, a apărut pe reţelele de socializare.
Moțiunea se citește azi!
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, joi dimineaţa, în şedinţă comună, pentru citirea moţiunii de cenzură, care va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare, pe 10 octombrie, informează Agerpres.
„Avem moţiunea citită mâine şi discutată şi votată joia viitoare, pe 10 octombrie”, a anunţat miercuri liderul grupului PRO România, Victor Ponta, după şedinţa Birourilor permanente reunite.
Moţiunea de cenzură intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!„ a fost depusă marţi de Opoziţie.
Miercuri a avut loc o şedinţă de plen comun al Parlamentului în care ar fi trebuit să se citească moţiunea, dezbaterea şi votul fiind programate iniţial pentru sâmbătă. Însă, şedinţa de plen a fost suspendată ca urmare a respingerii, prin vot, a programului de lucru şi a ordinii de zi. În aceste condiţii, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor s-au reunit, din nou, pentru a doua oară în aceeaşi zi, şi au stabilit un alt calendar al moţiunii de cenzură.
Documentul are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi favorabile.
În textul moţiunii se solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului considerat cel mai nociv din ultimii 30 de ani, iniţiatorii arătând că, imediat după acest moment, Opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se că soluţia benefică este un „guvern suplu”, cu 15 ministere.
Semnatarii susţin că soluţia după demiterea Guvernului PSD înseamnă şi adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român.