Nemulţumirile în privinţa lui Orban în interiorul PPE au început să crească după atacurile din ce în ce mai clare ale ministrului de Externe maghiar spre Uniunea Europeană şi spre vârfurile sale, în mod special Jean-Claude Juncker şi el membru al PPE. Chiar ieri, dând replica campaniei intitulată ''Şi tu ai dreptul să ştii ceva despre ce pregăteşte Bruxellesul'', care va demasca politicile puse pe tapet de către UE pentru a aduce şi integra imigranţii.

Comisia europeană  a acuzat guvernul Orban de ''a deforma adevărul''. Braţul de fier maghiar merge înainte de prea mult timp şi acum, în interiorul PPE, ţările nordice ar vrea să treacă de la vorbe la fapte. ''Ipoteza este o excludere a paridului FIDESZ, vor fi dsicuţii în adunarea politică din 20 martie următor, cu ocazia obişnuitei întâlniri prealabile la vârf care anticipează Consiliul UE.

În zilele trecute, partidele populare din Nordul Europei au scris diferite scrisori atât la şeful grumpului, Manfred Weber, cât şi preşedintelui partidului, Joseph Dauhl, pentru a cere să fie luată în considerare ipoteza de a alunga FIDESZ din familia populară europeană. Deocamdată încă n-a început nicio procedură formală pentru excluderea FIDESZ, chiar dacă componenta Nordică pare determinată să ceară hotărât aceasta. ''Numărătoarea inversă pentru FIDESZ a început în sfârşit'', declarat pentru AGI europarlamentaarul finlandez Petri Sarvamaa. ''Timp de aproape 10 ani a existat un dialog pentru a duce pe Orban în concordanţă cu valorile şi principiile noastre, dar rezultatul în Ungaria este că situaţia drepturilor fundamentale şi ale statului de drept se deteriorează, au întors spatele valorilor PPE şi acum e momentul de a lua în considerare dacă aparţine sau nu familiei noastre''.

În ultimele săptămâni, asupra lui Orban au plouat critici grele din partea partidului german CDU. Dar surse interne ale PPE reţin ca improbabilă expulzarea FIDESZ înainte de alegerile europene din mai.  Dacă Orban şi partidul său ar trebui excluşi din PPE, partidul Fratelli d'Italia va propune în fapt, Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor din Europa (ACRE), ca FIDESZ să fie primit în rândurile lor, ''în marea familie a conservatorilor şi suveraniştilor europeni''. ''Suntem ferm convinşi – a scris Giorgia Meloni pe Twitter – că aceasta ar fi casa sa ideală, titrează Il Giornale.

 

Te-ar putea interesa și: