Bruxelles, ÎNGRIJORAT de MODIFICĂRILE pe Legile Justiției. SOMAȚIILE Comisiei Europene pentru Guvern

Comisia Europeană (CE) a solicitat Cabinetului Tudose să ofere detalii cu privire la propunerile lui Tudorel Toader de a modifica legile Justiției. Oficialii de la Bruxelles și-au exprimat îngrijorarea că România face un pas în spate în lupta împotriva corupției, informează Reuters.

„Solicităm autorităţilor române proiectul de lege şi explicaţi suplimentare. Ireversibilitatea progreselor înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei în ultimii zece ani este esenţială pentru Comisie”, arată reprezentanții CE, într-o declaraţie transmisă joi.

Potrivit Reuters, România este considerată una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europne, iar Bruxelles-ul supraveghează atent sistemul de justiţie. Și preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit despre aceste preocupări în cursul vizitei oficiale făcute, ieri, la Bucureşti.

„Am discutat cu preşedintele şi premierul despre proiectul de reformă a sistemului de justiţie, care nu este în concordanţă cu lupta împotriva corupţiei. Amândoi mi-au promis că-şi vor continua angajamentul de a duce mai departe lupta împotriva corupţiei”, a afirmat Macron la recepţia de la ambasada franceză.

Tot ieri, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că măsurile anunţate au fost doar principii şi că criticii s-au grăbit să reacâioneze.

„Este doar începutul unui proces care nu va fi simplu”, a spus liderul social-democrat.

Unul dintre critici a fost preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că, dacă măsurile sunt aprobate, acestea vor pune eforturile de reformă înapoi cu un deceniu, mai relatează Reuters.

Președintele României nu va mai numi șefii DNA și DIICOT, ei urmând să fie numiți de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justiției. Totodată, ministrul Tudorel Toader, a anunțat modificări care prevăd înființarea unei secții speciale în cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pentru anchetarea magistraților. Inspecția judiciară va trece în subordinea Ministerului Justiției.