A început bătălia pentru Bruxelles. Ce partide ar putea trece de pragul electoral

A început bătălia pentru Bruxelles. Ce partide ar putea trece de pragul electoral

Ultimul sondaj realizat recent arată preferinţele electoratului pentru partidele politice. Noutatea faţă de sondajele precedente constă în introducerea unor noi partide pe lângă cele care au în prezent reprezentare parlamentară.

Și-au exprimat opțiunile 25.907 cititori (față de votul din 18 februarie, când au răspuns 21.975 de cititori întrebării puse de site-ul DCNews).

Pe lista partidelor a fost introdusă și alianța PRM-PRU, renunțându-se la varianta Alt partid, care întrunise circa 8 la sută din voturi, în sondajele precedente, potrivit dcnews.ro

 Alianța este constituită recent. Cele două formațiuni ”naționaliste”  au decis să prezinte liste comune la alegerile europarlamentare în luna ianuarie. Deși nu au început încă o campanie de promovare a programului politic, mesajul este, în linii mari, cunsocut.

Ne puteți urmări și pe Google News

PRM a fost fondat de liderul naționalist Corneliu Vadim Tudor și a trecut printr-o serie de crize după moartea liderului său. PRU activează din anul 2015, când a fost lansat de Bogdan Diaconu. La alegerile din 2016, când s-a alăturat PRU și Sebastian Ghiță, nu a reușit să treacă pragul electoral. 

Alianța PRM-PRU ar urma să intre în Parlamentul European. La nivel național, PRM-PRU înregistrează un scor de 6,4 procente, cu un vârf în Muntenia, de aproape 9 procente, și un minim în Transilvania (1,6%).

Clasamentul pe partide este: PSD pe primul loc (43%), ALDE pe poziția a doua (17%), urmat de USR-PLUS (14,4%) și ProRomânia (8 procente), iar PNL are doar 7,6% din opțiuni.

De remarcat că USR-PLUS are un scor mai mare cu 6 puncte procentuale în Transilvania, față de Muntenia, în vreme ce PSD are o diferență de 10 puncte procentuale, cu un vârf în Muntenia și un minim în Ardeal.