Bronz fals fără diferenţe de nuanţă

Culoarea căpătată în vacanţă s-a cam estompat pe faţă, dar nu şi pe corp. Cea mai bună soluţie este, în acest caz, machiajul bronzant.

Tenul nostru se comportă diferit sub soare în funcţie de zonele corpului. Pigmentul mult mai sensibil de pe faţă primeşte mai greu bronzul de la razele ultraviolete decât restul corpului şi păleşte la fel de uşor.

Pentru a nu lăsa să se remarce vreo diferenţă, poţi apela la produse bronzante şi la un machiaj elegant.

Accentuează punctele forte

Fie vară, fie iarnă, autobronzantele te pot ajuta să ai un ten ca şi scăldat de soare. Reprezintă o soluţie efemeră, dar uneori foarte utilă.

Aplică-le întotdeauna după ce ai exfoliat şi hidratat foarte bine tenul, pentru a le ajuta să se adapteze uniform.

Bază bronzantă. Începând cu fondul de ten, care ar trebui să fie cu două nuanţe mai închis, şi terminând cu pudra şi blushul, toate trebuie să fie în nuanţe bronzante. Dacă nu vrei să-ţi încarci tenul, optează pentru un blush maro-auriu. Make-up artist al multor vedete de la Hollywood, Pati Dubroff este o adeptă a machiajului bronzant: „Auriul este noul natural în ceea ce priveşte tendinţele. Este culoarea care face ca tot ceea ce este în jurul ei să strălucească şi este potrivită oricărui tip de pigment. Pentru un efect total, foloseşte auriul pe pleoape, buze şi puţin pe pomeţi“.

Privire luminoasă. Uită de tonurile reci de iarnă, mai puţin bogate în pigmenţi decât cele de vară. Nuanţele naturale, aurii sau irizate luminează privirea. Scoate în evidenţă ochii cu un creion contur negru şi mascara maro.

Mirela Vescan, make-up artist Rimmel London, are două variante: „Dacă eşti genul mai cuminte în machiaj, optează pentru stilul clasic cu nuanţe de auriu sau bronz teracota pentru un plus de accent. Iar dacă îţi place să experimentezi tendinţele, alege contrastul pentru pleoape: aquamarin, turcoaz, violet sau galben, în texturi mate. Astfel tenul va fi pus în evidenţă“.

Buze „gurmande“. Gura va impresiona întotdeauna. Optează pentru un ruj transparent, rafinat, cu nuanţe de cireaşă, corai sau roz, aplicat într-un singur strat. Aplică apoi un gloss pentru un plus de strălucire. „Pentru genul mai cuminte, un ruj auriu pal este foarte potrivit, iar celor îndrăzneţe le recomand oranjul puternic sau fucsia, în texturi mate“, adaugă Mirela Vescan.

Obraji conturaţi. Pomeţii pun în evidenţă bronzul. Aceştia trebuie să fie machiaţi cu o bază bronzantă, peste care se aplică un blush teracota cu accente aurii. Şi blushul roşcat cu pigmenţi strălucitori formează un contrast plăcut la vedere.

RECOMANDARE

Cremele autobronzante sunt la mare preţ

Vara nu trebuie să-ţi lipsească din casă cremele hidratante şi cele cu factor de protecţie solară. Bronzul în vogă, recomandat şi de specialişti, este cel obţinut cu ajutorul cremelor autobronzante. „Singura piele colorată care nu riscă să se îmbolnăvească este cea care a fost răsfăţată cu autobronzant. Oamenii fug, în general, de această metodă, pentru că le este frică să nu rămână pătaţi şi pentru că nu ştiu să aplice crema. Autobronzantul a evoluat, nu este nociv, iar pielea nu mai capătă culoarea morcovie, ci una ciocolatie, naturală, dacă loţiunea este bine aleasă. Pielea trebuie exfoliată şi hidratată înainte de aplicarea autobronzantului, iar după aplicare nu trebuie decât să aşteptaţi 20-30 de minute“, recomandă beauty adviserul Dana Sota.

Metodele naturiste, precum sucul de morcovi sau uleiul de măsline aplicat la plajă, nu sunt cea mai bună alegere. Carotenul conferă pielii o culoare artificială, iar uleiul de măsline măreşte riscul de ardere. (Simona Tucaliuc)

ALTERNATIVĂ

Cât de bun este solarul?

Cea mai simplă metodă de a te bronza pare să fie solarul. Fără bătăi de cap, în câteva minute petrecute din când în când la solar capeţi un bronz de invidiat.

Dar medicii avertizează că solarul poate duce la apariţia cancerului de piele, mai ales în cazul persoanelor care au aluniţe.

Maximum patru minute la prima şedinţă

Dacă alegi să mergi la solar, este bine de ştiut că prima oară nu trebuie să plăteşti pentru mai mult de patru minute, indiferent de pigmentul pielii tale.

„Timpul petrecut la solar pleacă de la patru minute şi ajunge până la maximum 20 de minute. Dacă ai pielea deja bronzată, poţi folosi cremele accelerator care te ajută să te bronzezi mai repede şi uniform. Între şedinţele de solar se face pauză de minimum o zi şi este recomandat ca metodele de bronzare să nu fie combinate. Până acum, nimeni nu s-a plâns de solar şi nu am auzit de cancer provocat de acest aparat“, afirmă cosmeticiana Mariana Bratu.

„Pielea bronzată nu este sănătoasă“

Dermatologul Al Aloul Adnan, de la Clinica American Medical Center-Bucureşti, e de altă părere. „În ultimul timp, numărul cazurilor de cancer s-a dublat, una dintre cauze constând în bronzarea artificială. Încercaţi să evitaţi solarul, expunerea la soare între orele 11.00 şi 16.00 şi medicamentele care cauzează o fotosensibilitate a pielii. Pielea bronzată nu este sănătoasă, aşa cum se crede. La soare nu trebuie să te expui fără creme cu factor de protecţie, fără pălărie pe cap şi fără ochelari de soare. Dacă vreţi să evitaţi aspectul de piele arsă şi roşie, total inestetic, mergeţi la plajă doar dimineaţa şi seara. Chiar dacă soarele nu arde, bronzează“, sfătuieşte medicul Al Aloul Adnan.

„Nu există bronz sănătos. Bronzul este metoda pielii de a se apăra de agresiunea razelor solare. Când pielea se înroşeşte, ar trebui să o ascultăm şi să o protejăm, evitând expunerea la soare. Este adevărat că pielea bronzată arată mult mai bine, ascunde imperfecţ iunile precum celulita şi conferă senzaţia de supleţe, dar, în timp, pielea are de suferit“, spune beauty adviserul Dana Sota. (Simona Tucaliuc)