Așa-numita broască zombie este una dintre cele trei specii descoperite recent de oamenii de știință.
Amfibianul, care măsoara numai 40 de milimetri, are un aspect ciudat din pricina petelor portocalii. Totuși, nu acesta este motivul pentru care a primit numele de broasca zombie.
"Cercetătorii arată ca niște zombi atunci când sapă după broaște”
Herpetologul german (expert în amfibieni și reptile) Raffael Ernst spune că numele i-a venit în minte când și-a văzut colegii săpând cu mâinile goale în noroi pentru a găsi micuțul animal care scotea un sunet pe care nu-l mai auziseră până atunci. „De fapt, am ales acest nume deoarece cercetătorii sunt cei care arată ca niște zombi atunci când sapă după broaște”, povestește Raffael Ernst.
"Orăcăitul" inconfundabil le-a dat de gol
Omul de știință german susține că sunetele inconfundabile l-au ajutat să descopere broasca zombie. „Odată ce auzi un nou sunet, poți fi destul de sigur că ai de a face cu o specie nouă”, spune el. „Și atunci trebuie să sapi și să te umpli de noroi, pentru că aceste broaște stau ascunse sub pământ și ies, de obicei, doar când plouă”.
Chiar dacă au fost nevoiți să facă mari eforturi, cercetătorii sunt foarte mulțumiți că eforturile lor au dat rezultate. Există, însă, și o mare îngrijorare. Specialiștii spun că acest animal ar putea fi deja în pericol de extincție, dată fiind viteza cu care se fac defrișări în Amazonia
Ar putea exista și alte specii înrudite
Raffael Ernst a petrecut doi ani în pădurea tropicală amazoniană din Guyana, America de Sud. În cea mai mare parte a timpului a fost singur, făcând lucrări de teren pentru studiile sale de doctorat. Obiectivul inițial a fost de a investiga impactul activităților umane asupra biodiversității. A avut, însă, șansa să descopere broasca zombie. El spune că a fost vorba de „un amestec între a ști ce trebuie să faci, unde să cauți și mult noroc”.
De atunci, Ernst lucrează împreună cu un grup de cercetători internaționali pentru a afla mai multe despre acest animal. Au ajuns să identifice trei specii diferite, toate din același gen, numite Synapturanus. Amfibienii au fost identificați în așa-numitul Scut Guiana, care cuprinde zonele de pădure tropicală din Guyana, Guyana Franceză și Brazilia.
„Nu este atât de ușor să le găsești sau să le aduni de fapt, deoarece au durate de activitate foarte scurte”, explică Ernst. Pe baza cercetărilor făcute, oamenii de știință estimează că pot exista de șase ori mai multe specii aparținând aceluiași gen, care nu au fost încă observate.
Broaștele au apărut acum aproximativ 200 de milioane de ani
Broaștele au apărut în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani. În tot acest timp, au demonstrat o abilitate remarcabilă de a se adapta habitatelor în schimbare. Astăzi există aproape 5.000 de specii de broaște. Din păcate, însă, activitățile umane, distrugerea habitatului, bolile, poluarea, speciile invazive și utilizarea excesivă pentru hrană și ca animale de companie contribuie la scăderea numărului lor, scrie siter-ul dw.com.