British Council, principala organizatie care promoveaza Regatul Unit in domeniul culturii, artei, educatiei si stiintei, va fi scos in strada la Timisoara.
Reprezentanta de aici, care a functionat timp de 11 ani pe baza unui parteneriat cu Universitatea de Vest, risca sa-si piarda sediul. Conducerea institutiei de invatamant superior motiveaza ca nu mai poate gazdui organizatia britanica, pentru ca nu are suficiente spatii pentru proprii studenti.
Sucursala British Council din Timisoara este unul dintre cele 229 de noduri ale retelei globale. Organizatia asigura, intre altele, formarea in leadership civic , club de lectura pentru copii, seminarii de afaceri. In orasul de pe Bega, British Council a devenit in ultimii ani principalul promotor al unor asemenea actiuni.
Un parteneriat anulat
Totul a inceput odata cu infiintarea Bibliotecii organizatiei, in 1995, printr-un parteneriat incheiat cu Biblioteca Centrala Universitara “Eugen Todoran”. Cinci ani mai tarziu, aici a luat fiinta un centru British Council care ofera produse si servicii pentru toata zona de vest a Romaniei: Arad, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti si Timis.
In baza acordului semnat de fostul rector Eugen Todoran in numele Universitatii de Vest, British Council a beneficiat de sediul de pe strada Paris nr. 1, care apartinea de Casa Oamenilor de Stiinta. Asocierea cu renumita organizatie britanica a fost considerata o oportunitate de conducerea institutiei de invatamant superior. Acum, insa, actualul rector Ioan Mihai nu se mai arata interesat de colaborarea cu British Council.
Anul trecut, Casa Oamenilor de Stiinta s-a divizat, iar cladirea de pe strada Paris nr. 1 a trecut, printr-un ordin semnat de ministrul Educatiei si Cercetarii, in patrimoniul Universitatii de Vest. Imediat dupa aceasta decizie, rectorul Mihai a trimis organizatiei britanice o somatie de a parasi spatiul respectiv. Intentia conducerii institutiei de invatamant superior era de a evacua sediul pana la sfarsitul anului.
Prioritati reconsiderate
Intre timp, Universitatea de Vest a fixat o chirie de 610 euro pe luna pentru cele cateva incaperi ocupate de British Council, desi datele initiale ale parteneriatului nu includeau plata acestei sume. Acum, organizatia trebuie sa paraseasca locatia pana la finele lunii iunie. Potrivit Oanei Zidaru, directoare de comunicare la British Council, colaborarea cu Universitatea de Vest nu mai este de actualitate.
“Ca urmare a reconsiderarii prioritatilor de catre UVT, va trebui sa parasim spatiul si sa ne reconsideram si noi prioritatile. British Council initiaza un nou mod de lucru, dar vom continua sa sustinem programele de educatie si cultura in Timisoara si suntem deschisi la alte parteneriate”, ne-a declarat Oana Zidaru.
Rectorul Mihai spune ca Universitatea de Vest nu-si poate permite sa inchirieze spatii, atata vreme cat multi studenti fac ore pe coridoare. Iar directorul administrativ Alexandru Ilie sustine ca sediul din strada Paris nr. 1 va fi mansardat si transformat in sali de cursuri.
Britanicii ofera expertiza
Pe site-ul British Council Timisoara se arata ca organizatia isi propune sa fie o interfata intre nevoile si aspiratiile comunitatii locale pe de-o parte, si experienta, expertiza si know-how-ul britanic pe de alta parte, intarind relatiile intre regiunea de vest a Romaniei si Marea Britanie.
Relatiile culturale dintre cele doua regiuni dateaza de la inceputul anilor ‘40, cand o mica biblioteca britanica oferea carti si ziare timisorenilor interesati sa citeasca in limba engleza si sa fie la curent cu viata culturala si politica anglo-saxona.

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Administratie Locala
Alte articole din categorie
LASA UN COMENTARIU