Publicaţiile "The Independent", "The Guardian" şi "The Telegraph" laudă ultimul film de Corneliu Porumboiu, iar "Time Out London" a realizat un interviu cu cineastul.
Criticul Anthony Quinn ("The Independent") se declară "intrigat" de "Poliţist, adjectiv", "un policier în cheie minoră", pe care îl notează cu patru stele din cinci. Vorbeşte de lipsa de eroism a meseriei de poliţist, dar şi de modul în care Cristi (Dragoş Bucur) se dovedeşte treptat mai profund decât ar sugera-o rutina lui de zi cu zi.
Quinn punctează ambele scene - şi cearta cu soţia (Irina Săulescu) pe tema metaforelor şi simbolurilor din melodia Mirabelei Dauer, şi conflictul cu şeful (Vlad Ivanov), care îl obligă pe Cristi să recite definiţiile din dicţionar ale cuvintelor "conştiinţă" şi "lege", pe care criticul o califică drept "tensionată, chiar extrem de intensă". "Aveţi răbdare cu «Poliţist, adjectiv». E nu doar justificată, ci va fi şi răsplătită", accentuează Anthony Quinn.
Trei din cinci stele îi conferă lui "Poliţist, adjectiv" criticul Marc Lee ("The Telegraph"), pe care îl defineşte drept "o celebrare a mundanului într-un ritm narativ deliberat încetinit". Specialistul într-ale peliculei e de părere că regizorul nu îi facilitează spectatorului vizionarea lungmetrajului său, invocând ritmul glacial al acţiunii, lungile pauze fără dialog şi camera fixă care înregistrează scene extrem de tărăgănate. Dar Marc Lee subliniază micul triumf absurd al scenei de final.
Tot trei stele capătă "Poliţist, adjectiv" de la criticul Peter Bradshaw ("The Guardian"). "Întregul film este foarte «poliţie»: adică nu incitant sau dramatic, ci suspicios, cinic şi secătuit, ajuns la limită. Şi România înseşi pare foarte «poliţie»: încă paralizată de cutumele statului poliţienesc. Acesta pare să fie mesajul lui Porumboiu, poate pedant executat, deşi filmul deţine momente de umor negru", conchide Bradshaw.
Cât despre Corneliu Porumboiu, în interviul acordat "Time Out London", vorbeşte despre scena conflictului pe tema metaforelor şi simbolurilor explicând-o ca pe o "reacţie împotriva perioadei comuniste în care aveam aşa-zisa «limbă de lemn», terminologia oficială care băga spaima-n tine. Poate şi faptul că mama mea predă limba română a avut o influenţă asupra acelei scene". Cineastul a povestit şi că "Poliţist, adjectiv" este bazat pe o poveste reală.