Britanicii au redescoperit munca de jos

Constrânşi de criza financiară, britanicii de rând au devenit treptat interesaţi de slujbele considerate anterior nedemne de statutul lor social şi prost plătite, intrând într-o competiţie acerbă cu imigranţii cărora le erau rezervate astfel de posturi.

În condiţiile în care numărul şomerilor va atinge, probabil, două milioane în cursul acestei săptămâni, un raport redactat de un institut de cercetare din Marea Britanie şi publicat ieri avertizează autorităţile de la Londra că, pe piaţa muncii, competiţia va deveni mult mai strânsă, mai ales că există dovezi insuficiente privind revenirea imigranţilor est-europeni în ţările lor de origine.

Documentul va alimenta nemulţumirea opiniei publice, dezamăgită de programul „Slujbe britanice pentru muncitori britanici”, după ce autorii săi au descoperit agenţii de recrutare care prestează servicii doar pentru imigranţi, scrie cotidianul „The Times”. Angajatorii britanici preferă muncitorii est-europeni deoarece aceştia sunt mai motivaţi, mai de încredere, punctuali şi au o rată a absenteismului mai redusă, concluzionează raportul realizat de institutul Centre for Cities. Zece candidaţi pe un post  Situaţia pare să fie mult mai dramatică pe piaţa muncii din Marea Britanie, concluzionează un studiu efectuat de Congresul Confederaţiilor Sindicale (TUC) şi dat publicităţii duminică. Astfel, la nivel naţional, pentru fiecare post vacant concurează în medie zece persoane, competiţia cea mai acerbă fiind pe Insula Wight, unde 3.152 de şomeri se bat pe 53 de slujbe. Raportul TUC infirmă statisticile cabinetului premierului Gordon Brown, potrivit căruia în Marea Britanie există 500.000 de slujbe vacante. În faţa realităţilor sumbre, guvernul britanic a decis să transfere aproape 1.000 de funcţionari angajaţi la departamentele de protecţie şi asistenţă a persoanelor cu dizabilităţi la agenţiile pentru ocuparea locurilor de muncă, potrivit publicaţiei „The Daily Mail”.