Britanicii au pus monopol pe Globurile de Aur în 2009

Drama „Slumdog Millionaire“ a fost desemnată cel mai bun film, iar actriţa Kate Winslet a primit două trofee de interpretare.

India insolită a bătut proza fantastică a lui F. Scott Fitzgerald, la cea de-a 66-a ediţie a Globurilor de Aur, care a avut loc duminică seara, la Los Angeles. „Slumdog Millionaire“, despre un tânăr indian care câştigă o sumă uriaşă la „Vrei să fii miliardar“, şi-a revendicat titlul de Cel mai bun film (dramă), la care „Strania poveste a lui Benjamin Button“ era considerat favorit. Surpriza serii: nici unul dintre cele trei filme creditate cu câte cinci nominalizări fiecare - „Benjamin Button“, „Doubt“ şi „Frost/Nixon“ - n-a plecat acasă cu vreun trofeu. În schimb, „Slumdog Millionaire“ s-a ales cu patru distincţii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor - Danny Boyle, Cel mai bun scenariu original (Simon Beaufoy) şi Cea mai bună coloană sonoră. „Vicky Cristina Barcelona“ a fost desemnată Cea mai bună comedie de către Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, premiu pe care Woody Allen n-a venit să şi-l ridice.   „Vrei să fii miliardar“, varianta Bollywood

Filmul britanicului Danny Boyle (regizorul peliculei „Trainspotting“) lucrează pe trei paliere: drama a trei orfani, un portret când insolit, când sfâşietor al Indiei contemporane (vizual, cea mai interesantă parte) şi o poveste de dragoste. Când un tânăr din mahalalele Mumbaiului ajunge în finala „Vrei să fii miliardar“, în spatele camerelor de filmat se declanşează paranoia; convins că tânărul fraudează jocul, prezentatorul show-ului îl dă pe mâna poliţiei. Deşi finalul în stil Bollywood „sabotează“ într-un fel restul filmului, „Slumdog Millionaire“ e un festin cinematografic (cu actori neprofesionişti), cum nici „Benjamin Button“, nici „Frost/Nixon“ nu pot oferi. Data lansării acestui film în România n-a fost stabilită încă. „Cine mai era? Angelina...“

O performanţă destul de rară a reuşit Kate Winslet (33 de ani), distinsă cu două trofee de interpretare în aceeaşi seară: pentru rol principal în „Revolutionary Road“ şi rol secundar în „The Reader“. „Îmi pare rău, Anne, Meryl, Kristin - şi cine mai era? Angelina... Vă rog să mă iertaţi, chiar se întâmplă asta? M-am obişnuit să nu primesc nimic“, s-a precipitat Winslet, extrem de emoţionată, adresându-se celor patru „rivale“ ale sale: Anne Hathaway, Meryl Streep, Kristin Scott Thomas şi Angelina Jolie. Ediţia de anul acesta a reparat o veche nedreptate, Winslet fiind nominalizată de cinci ori la Glob şi de tot atâtea ori la Oscar, fără să câştige vreodată. În „Revolutionary Road“ - regizat de soţul ei, Sam Mendes - actriţa face din nou pereche cu Leonardo DiCaprio, la 11 ani după „Titanic“. „Pilonul“ întregii pelicule e jocul psihologic dintre cele două personaje, April şi Frank Wheeler, un cuplu din anii ’50, dintr-un orăşel american, care se destramă treptat. „Revolutionary Road“ intră pe marile ecrane pe 6 februarie, iar „The Reader“ - pe 27.

La comedie/musical, se menţine dominaţia britanică, cu Sally Hawkins premiată pentru rolul principal din „Happy-Go-Lucky“.

Trofeul pentru Cel mai bun actor (dramă) i-a revenit lui Mickey Rourke, cu rolul celebrului luptător american Randy Robinson, din „The Wrestler“. „Trebuie s-o tai“

După cum şi-a obişnuit deja audienţa, Rourke a ţinut un discurs ceva mai neşlefuit, amintind de căţeii săi - Loki, Kid Chocolate, Le Negre - înjurând şi părăsind brusc scena cu un „Trebuie s-o tai“. Premiul pentru rol secundar i-a fost acordat, post-mortem, lui Heath Ledger, pentru performanţa din „Cavalerul negru“. Colin Farrell a plecat cu trofeul pentru Cel mai bun actor la comedie/musical, pentru prestaţia din „In Bruges“, o comedie despre doi răufăcători care trebuie să-şi piardă urma în oraşul belgian, după o misiune ratată.

„Wall-E“ e marele câştigător la animaţie, în timp ce documentarul animat „Vals cu Bashir“, de Ari Folman, s-a ales cu titlul de Cel mai bun film străin, susţinut şi de o temă destul de fierbinte în contextul conflictului din Gaza: masacrul din Beirut. În ce priveşte producţiile de televiziune, cele mai multe distincţii s-au dus către serialele „John Adams“ (HBO) şi „30 Rock“ (NBC). Albastru şi negru, pe covorul roşu

„Cred că nimeni n-a dat-o în bară în această seară. Totul a fost glorios şi cu adevărat extraordinar“, a pus verdictul Sacha Charnin Morrison, editor de modă la „US Weekly“. Strălucirea de pe covorul roşu a fost pe măsura aşteptărilor organizatorilor, care au prezis „cea mai spectaculoasă ediţie“. Majoritatea vedetelor - printre care Angelina Jolie, Kate Winslet, Drew Barrymore, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Anne Hathaway, Eva Longoria, Eva Mendez - au preferat ţinute în albastru, negru sau galben. Cu doar câteva excepţii, în trend au fost rochiile fără bretele şi bijuteriile mari. Petrecerea de după a fost asezonată cu o cină extravagantă, în care felul principal au fost „fructele de mare cu arome asiatice, sherry şi sos piperat“.