BREXIT: Un summit european pentru a rezolva IMPOSIBILUL

BREXIT: Un summit european pentru a rezolva IMPOSIBILUL

Cu cinci luni înainte de Brexit, șansele unui acord de ieșire din UE sunt infime. Liderii europeni se adună la masa negocierilor pentru vorbe.

Promisiunile făcute la Salzburg s-au dovedit vorbe goale. Această constatare va sta miercuri, 17 octombrie, pe masa liderilor europeni, la tradiționalul dineu care trebuie să pregătească summit-ul Consiliului European de joi.

În septembrie, când s-au întâlnit în Austria, liderii europeni au pus presiune pe Theresa May cu scopul de a face din summit-ul din octombrie un „moment al adevărului”. Ideea era de a face pași înainte și a aduce clarificări în ceea ce privește un acord între Marea Britanie și UE legat de Brexitul programat la 29 martie 2019.

Au trecut patru săptămâni de la discuțiile din Austria și întrebările despre un acord de ieșire din Uniune continuă să rămână fără răspuns, cu mai puțin de cinci luni înainte de data Brexitului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu cât timpul se scurge și se apropie data scadentă, șansele pentru un acord scad și nervozitatea crește. Lipsa unui acord „este mai probabilă ca niciodată”, a apreciat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în scrisoarea de invitație la summit pe care a adresat-o luni liderilor europeni.

Potrivit unor surse europene, citate de Le Figaro, Angela Merkel ar fi explicat marți că eforturile de negociere a unui acord de ieșire a Marii Britanii din UE seamănă cu rezolvarea „cvadraturii cercului”.

Văzută de la Bruxelles, poziția premierului britanic este mai mult decât complicată iar raporturile dintre forțele politice nu joacă în favoarea sa.

„Astăzi, situația este insolubilă, deoarece încearcă să împace toate componentele majorității sale: unioniștii nord-irlandezi, Brexiterii duri și pe cei care nu vor să piardă avantajele economice ale UE”, a dezvăluit o sursă europeană. „A venit momentul să facă niște alegeri”, a conchis aceasta.

Negocierile dintre Comisia Europeană și Marea Britanie s-au intensificat totuși săptămâna trecută, lăsând să se invească oarecari speranțe. Dar acestea s-au spulberat repede, după ce negocierile au fost suspendate duminică.

„Încă de sâmbătă seara știam că nu vom reuși și că Theresa May va refuza un acord din lipsa unei susțineri politice suficiente”, a dezvăluit sursa citată.

Discuțiile sunt în continuare împiedicate de subiectul Irlanda și găsirea unei soluții privind o frontieră dintre cele două țări, pentru ca acestea să nu fie despărțite de o „linie dură”.

Negociatorul UE, Michel Barnier, a propus prelungirea cu un an a tranziției post-Brexit, perioadă care, în cazul unui acord, ar trebui să se încheie la sfîrșitul lui decembrie 2020.

Prelungirea ar trebui să acorde suficient răgaz pentru a negocierea unei relații comerciale UE-Marea Britanie și a unei înțelegeri privind statutul Irlandei de Nord.

Conștienți că timpul o presează pe May mai puternic decât pe ei, liderii europeni își vor intensifica insistențele asupra premierului britanic, pentru a o determina să vină cu propuneri concrete.