Evenimentul Zilei > EVZ Special > Brexit. UE, pregătită să joace în prelungiri cu Londra, în ianuarie
Brexit. UE, pregătită să joace în prelungiri cu Londra, în ianuarie

Brexit. UE, pregătită să joace în prelungiri cu Londra, în ianuarie

Accesul pescarilor europeni la apele britanice rămâne principalul obstacol în cadrul negocierilor.

Accesul pescarilor europeni la apele britanice rămâne principalul obstacol în negocieri, marea majoritate a altor chestiuni fiind finalizate.

Deși are o pondere economică foarte mare, pescuitul are o importanță politică și socială majoră pentru mai multe state membre, cu Franța și Olanda în frunte. Iar Regatul Unit l-a făcut simbolul suveranității recâștigate după divorțul de blocul comunitar.

Michel Barnier a declarat marți că UE a respins o ofertă din partea britanicilor, considerată inacceptabilă și care a răspuns unei oferte europene făcute la sfârșitul săptămânii trecute.

Negocierile se concentrează pe împărțirea a aproximativ 650 de milioane de euro de produse piscicole capturate în fiecare an de UE în apele britanice și pe durata perioadei de adaptare pentru pescarii europeni.

Bruxelles propusese să renunțe la aproximativ 25% din aceste 650 de milioane la sfârșitul unei perioade de tranziție de șase ani.

Londra a răspuns propunând ca UE să renunțe la 35% din speciile non-pelagice (pescuite la mare adâncime), dar la 60% din capturile sale, inclusiv speciile pelagice, pe o perioadă de 3 ani, potrivit unei surse europene.

Unele aspecte ale negocierilor, extrem de politice, în domeniul pescuitului sunt tratate acum direct între premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au vorbit la telefon în ultimele zile.

 

 

PAGINA ANTERIOARA