Mult așteptatul Plan B pentru Brexit pe care britanicii îl așteptau luni seara de la Theresa May s-a dovedit a fi în realitate un Plan A bis. La o săptămână după răsunătorul eșec suferit în Camera Comunelor, fără precedent în istorie (432 contra, 202 pentru), premierul britanic s-a arătat incapabil să le prezinte parlamentarilor o propunere cu adevărat nouă.
May și-a repetat ideea cu care speră să-și facă adversarii să cedeze: „Dacă nu vreți o ieșire din UE fără acord, votați acordul meu”.
După o tentativă ratată de dialog cu opoziția și amenințată din interiorul partidului de două comploturi (unul al eurofililor, altul al euroscepticilor), Theresa May le-a spus deputaților că le-a ascultat doleanțele și a promis că va ține cont de ele în viitoarele negocieri cu Cei 27 de membri UE. Într-o reverență către opoziția laburistă, ea a promis că va avea grijă ca drepturile sociale și protecția mediului să fie respectate după Brexit.
În fine, a anunțat noi discuții cu partenerii de guvernare din (DUP), partidul unionist nord-irlandez, pentru a identifica îmbunătățirea așazisului „backstop”, clauza care vizează împiedicarea reapariției unei frontiere „dure” între Irlanda de Nord și Irlanda. În schimb, May s-a arătat de neclintit față de ideea de a renunța la ieșirea din UE, deoarece ar fi o „trădare a referendumului”. Ea a respins din nou ideea organizării unui al doilea referendum, pentru că „datoria noastră este de a aplica rezultatele celui dintâi”.
Marțea viitoare, Theresa May va veni din nou în Camera Comunelor pentru a vota acest atât de vag Plan B. De data aceasta nu va mai fi vorba de un vot de ratificare, ca acela de acum o săptămână, ci de un simplu semn al voinței Parlamentului, practic un mandat pe care acesta i-l va da (sau nu!) Theresei May pentru a renegocia cu UE. Dacă va reuși să obțină din partea Bruxellesului un nou acord, atunci acesta va fi supus la rândul său unui vot de ratificare. În cel mai bun caz, votul nu va putea avea loc înainte de jumătatea lunii februarie, în condițiile în care ieșirea din UE este programată pe 29 martie.
Complotiștii anti-May foșgăie în Parlament
Deputații britanici nu au de gând să aștepte cu mâinile în sân rezultatele eforturilor Theresei May. Conservatorul Dominic Grieve încearcă să obțină voturile necesare pentru o moțiune prin care să confiște procesul de administrare a Brexitului de la guvern, trecându-l în subordinea Parlamentului. „Guvernul nu poate ignora Camera Comunelor”, spune el. „De luni de zile, refuză orice opinie contrară celor ale sale. Dacă nu o face de bună voie, vom lua măsuri ca voința Camerei să fie luată în seamă. ”
Alte moțiuni pentru care se încearcă strângerea voturilor necesare vizează excluderea totală a unei ieșiri din UE fără acord, amânarea datei Brexitului (cu condiția ca Cei 27 să accepte), negocierea unui „soft Brexit” sau organizarea unui al doilea referendum.
Citește mai departe ...Cresc pensiile, de la 1 martie! Este OFICIAL! Care sunt pensionarii ce vor primi BANI mai multi

Stirile zilei
animalzoo.ro
doctorulzilei.ro
evzmonden.ro
Alte articole din categoria: Internaţional
Alte articole din categorie

A ÎNNEBUNIT New York Times: „Reformele lui Trump FUNCȚIONEAZĂ”

Maduro a EXPULZAT patru europarlamentari pentru NEOBRĂZARE
14,90Lei
14,90Lei
14,90Lei
LASA UN COMENTARIU