Brexit. Noi reguli pentru cetățenii UE și din Marea Britanie, de la 1 ianuarie

Brexit. Noi reguli pentru cetățenii UE și din Marea Britanie, de la 1 ianuarie Sursa: Arhiva EVZ

45 de ani de circulație fără obstacole între Marea Britanie și Uniunea Europeană vor fi de domeniul trecutului, începând cu prima zi a anului viitor. Ambele tabere vor trebui să se adapteze la noile schimbări.

Începând cu 1 ianuarie 2021, britanicii vor fi consideraţi în Uniunea Europeană drept cetăţeni ai unei ţări terţe şi, în consecinţă, nu vor mai beneficia de libertatea de circulaţie pentru a lucra, a studia sau a se retrage la pensie pe teritoriul Uniunii Europene şi al statelor asociate (Norvegia, Islanda, Elveţia).

În egală măsură, Marea Britanie  va trata UE ca pe majoritatea „non-britanicilor”', cu diferenţa că cei care justifică un statut de rezident în această ţară înainte de sfârşitul anului 2020 îşi vor păstra drepturile, în conformitate cu Acordul de retragere încheiat la finalul lui 2019. Este valabilă şi reciproca pentru cetăţenii britanici domiciliaţi în UE, scrie Agerpres.

Turismul bilateral va fi îngreunat

Turiştii britanici vor trebui să se doteze cu multă răbdare pentru demersurile de intrare pe teritoriul UE. Chiar dacă cele două părţi s-au înţeles în principiu asupra unei exceptări reciproce a obligativităţii vizelor, vor exista noi reguli. Ei ar putea să fie obligaţi să arate că dispun de o asigurare, de resurse suficiente sau de un bilet de întoarcere în Regatul Unit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sejurul lor în Uniunea Europeană va fi limitat la cel mult 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.  De partea lor, europenii vor putea intra pe teritoriul Marii Britanii doar pe baza cărţii de identitate până în octombrie 2021, dată de la care va fi necesar un paşaport, pentru sejururi de cel mult şase luni. Vor exista însă şi excepţii. Anumite categorii de însoţitori ai unui cetăţean al UE vor avea nevoie de viză.

Cetăţenii irlandezi şi cei britanici vor continua să beneficieze de libertatea totală de circulaţie în virtutea unui acord bilateral.