Brexit. Noi reguli pentru cetățenii UE și din Marea Britanie, de la 1 ianuarie

Brexit. Noi reguli pentru cetățenii UE și din Marea Britanie, de la 1 ianuarie Sursa: Arhiva EVZ

45 de ani de circulație fără obstacole între Marea Britanie și Uniunea Europeană vor fi de domeniul trecutului, începând cu prima zi a anului viitor. Ambele tabere vor trebui să se adapteze la noile schimbări.

Călătorii de afaceri

Chestiunea controalelor la frontieră în cazul călătoriilor de afaceri se află printre subiectele încă nerezolvate între europeni şi britanici.

Pentru o misiune sau un serviciu remunerat, ar putea fi necesare o viză sau un permis de muncă, în funcţie de legislaţia în vigoare în ţara membră a UE vizată. De partea britanică, europenii ar putea fi trataţi ca toţi cetăţenii ţărilor aşa-numite favorizate, adică să aibă nevoie de un permis pentru a lucra, dar nu şi pentru a asista la o reuniune.

În acelaşi spirit, cetăţenii UE care vor beneficia de o ofertă de muncă în Regatul Unit vor trebui să demonstreze cunoaşterea limbii engleze, cu un nivel al salariului fixat prin lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vize și taxe mai mari pentru studenți

Începând de luna viitoare, studenţii europeni vor avea nevoie de o viză pentru orice sejur universitar mai mare de 180 de zile în Regatul Unit. Studenții vor trebui să plătească taxe de şcolarizare mai ridicate - de până la patru ori mai mari la medicină sau pentru anumite diplome universitare prestigioase.

Potrivit unui studiu al parlamentului britanic, în anul universitar 2018-2019 în Regatul Unit învăţau 143.000 de studenţi din Uniunea Europeană. În 2015, studenţii străini au injectat 25,8 miliarde lire sterline (29 miliarde euro) în economia Regatului Unit, considerat a doua destinaţie universitară preferată din lume, după SUA.

Ca urmare a Brexit, studenţii britanici nu vor mai avea dreptul la Erasmus, program care a permis milioanelor de tineri din Regatul Unit să treacă frontierele pentru a studia într-o altă ţară europeană.