Brexit. „Negociatorii” macrou și hering, artizanii acordului

Brexit. „Negociatorii” macrou și hering, artizanii acordului

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord cu privire la noua lor relație comercială și și-au soluționat disputa cu privire la cotele de pescuit ale europenilor în apele teritoriale britanice.

Pescuitul excesiv, ilegal, nedeclarat, nereglementat

5.855.027. Aceasta este cantitatea, în tone, de pește capturat și cultivat de cele 27 de state membre ale UE în 2017 reprezentând 3,3% din totalul capturilor înregistrate la nivel mondial.

Printre capturile cele mai apreciate de pescarii europeni se află cele de macrou și de hering. Aceasta din urmă este una dintre speciile pe cale de dispariție, din cauza pescuitului excesiv în anumite mări care se învecinează cu coastele europene.

Potrivit ONG-ului Oceana , 40% dintre specii au fost victime ale pescuitului excesiv în 2019 în Oceanul Atlantic și Marea Nordului. Situația este și mai critică în Marea Mediterană și Marea Neagră, unde măsurile luate pentru remedierea acesteia sunt mai puțin restrictive.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat este una dintre explicațiile din spatele pescuitului excesiv. La nivel global, reprezintă 10 miliarde de euro în fiecare an, sau aproape 19% din valoarea de piață a capturilor, potrivit datelor touteleurope.eu

Uniunea Europeană ia în serios această problemă și a adoptat un regulament în încercarea de a combate aceste practici. Intrat în vigoare în 2010, a fost consolidat în special de noi măsuri luate în 2017.

Fondul European maritim și pentru pescuit (FEPAM) este principalul instrument pentru punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului.

Cu 6,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, își propune să promoveze pescuitul durabil, inovator și competitiv. Dar, de asemenea, pentru a consolida controalele și a îmbunătăți datele disponibile pentru gestionarea pescuitului în Europa.

Franța este al doilea beneficiar al acestui fond, cu 588 de milioane de euro. Cu toate acestea, alocarea FEPAM ar trebui să fie ușor redusă pentru următoarea perioadă de programare (2021-2027).