Brexit. Merkel: UE să se pregătească pentru un „no deal” cu Londra

Brexit. Merkel: UE să se pregătească pentru un „no deal” cu Londra

Germania și-a început, miercuri, mult așteptata președinție a Uniunii Europene cu acest avertisment al Angelei Merkel. Lipsa unui acord cu Marea Britanie ar fragiliza mai mult o economie continentală deja lovită dur de pandemia Covid-19.

Cei 27 vor încerca să găsească un acord privind planul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, împotriva coronavirusului, în premieră cu fonduri împrumutate în comun de UE: Angela Merkel a fost de acord să rupă un tabu politic în Germania pentru acest plan, scrie Boursorama.

Principalele divergenţe în cadrul unui accord UE-Londra post-Brexit privesc solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, aşa-numitul „'level playing field”', pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului, scrie Agerpres.

Londra respinge solicitarea privind continuarea aplicării unor norme europene, invocând că altor parteneri comerciali UE nu le-a cerut acest lucru şi Regatul Unit nu mai doreşte să aplice regulile europene în condiţiile în care a ieşit din UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privinţa pescuitului, reprezentanţii britanici din acest sector se împotrivesc cerinţei Bruxellesului ca un acord comercial să fie legat de accesul în apele britanice în aceleaşi condiţii ca şi până acum pentru pescarii europeni, mai ales cei francezi, belgieni şi olandezi.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb - aşa cum UE a încheiat cu Canada - şi la care să poată fi adăugate ulterior mici înţelegeri sectoriale.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luna trecută că indiferent dacă va exista sau nu un acord Regatul Unit va părăsi piaţa unică europeană şi uniunea vamală europeană şi a cerut mediului de afaceri să se pregătească pentru aceasta. El a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE.