Data la care Marea Britanie trebuia să iasă din UE a fost 29 martie 2019, însă aceasta a fost amânată pentru 12 aprilie. Totuși, liderul formațiunii politice English Democrats, Robin Tilbrook, susține că noua dată ar fi trebuit votată de Camera Comunelor și de Camera Lorzilor pentru a fi considerată aprobată.

Tilbrook a lansat o bătlie juridică pe această temă la Înalta Curte, afirmând că Marea Britanie se află deja din punct de vedere legal în afara Uniunii Europene. În sesizarea de la Curte, Democrații Englezi susțin că premierul Theresa May avea nici o calitate de a cere Uniunii Europene amânarea Brexitului.

Tilbrook a declarat pentru Daily Mail: „Dacă argumentația noastră este corectă, atunci aceasta înseamnă că în actualul cadru legislativ britanic, am părăsit UE vinerea trecută la orea 23.00”.

„Argumentul devine în mod evident mult mai important pentru orice tentativă de extindere, dar, logic, dacă argumentul este corect, atunci orice nou extindere ar fi o absurditate legală deoarece Marea Britanie a ieșit deja”, a explicat Tilbrook.

Patru membri conservatori ai Parlamentului au scris și ei Theresei May în ultimele săptămâni arătând că amânarea Brexitului este ilegală.

Unul dintre aceștia, Bill Cash, a spus: „Vă cerem să explicați în detaliu acțiunile întreprinse de guvernul dvs. și de ce spuneți că tot ce a făcut și face este legal.”

Și Cash a adăugat: „Suntem foarte îngrijorați că încercați în mod ilegal să extindeți calitatea de membru UE a Marii Britanii”.

Un purtător de cuvânt de la Departamentul de Ieșire din UE a declarat: „În dreptul internațional, data ieșirii Marii Britanii din UE a fost modificată în urma deciziei Consiliului Uniunii Europene din 22 martie și a schimbului de scrisori dintre Regatul Unit și UE din 25 martie.”

Precizarea a continuat: „Am luat în considerare această schimbare de drept intern atunci când am elaborat instrumentul statutar respectiv joi 28 martie”.

Ministra austriacă de Externe Karin Kneissl a declarat joi că „este foarte greu de imaginat” o extindere a datei Brexitului dincolo de alegerilor europarlamentare ar fi „fezabilă” și a avertizat despre posibila opunere a UE-27.

 

Te-ar putea interesa și: