Evenimentul Zilei > International > Brexit. „Deal” sau „no deal”? Zi decisivă pentru negocieri
Brexit. „Deal” sau „no deal”? Zi decisivă pentru negocieri

Brexit. „Deal” sau „no deal”? Zi decisivă pentru negocieri

Uniunea Europeană şi Marea Britanie urmează să se pronunţe duminică cu privire la soarta dificilelor și interminabileor lor negocieri post-Brexit. Timpul însă aproape că s-a scurs.

Au rămas o serie de puncte asupra cărora cele două părți nu se înțeleg pentru a parafa un acord comercial: regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice.

Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

În perspectiva absenţei unui „deal”, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020. Va abandona definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală ale UE la 31 decembrie.

În cazul în care nu se va ajunge la un acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Hotărârea de a continua sau nu discuţiile ar urma să fie luată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de premierul britanic Boris Johnson, după o discuţie telefonică, duminică, în contextul ultimelor negocieri ce ar putea continua în timpul zilei.

PAGINA ANTERIOARA