Protest față de arderea Coranului. Reacții după incendierea ambasadei Suediei la Bagdad

Protest față de arderea Coranului. Reacții după incendierea ambasadei Suediei la Bagdad Ambasada Suediei la Bagdad, luată cu asalt şi incendiată din cauza arderii Coranului. Sursa foto: Captură video

Ambasada Suediei la Bagdad a fost incendiată de sute de protestatari, după arderea unui Coran în Suedia. Ministerul irakian de Externe a anunțat că vinovații vor fi trași la răspundere.

Sute de protestatari au dat foc Ambasadei Suediei din centrul Bagdadului, în semn de protest faţă de arderea unui Coran în Suedia. Ministerul suedez de Externe a anunțat că nu au fost victime, dar că autorităţile irakiene trebuie să îi tragă la răspundere pe cei care au provocat incendiul.

Demonstraţia a fost convocată de susţinătorii clericului şiit Muqtada Sadr pentru a protesta faţă de o a doua ardere planificată a Coranului în Suedia. În mai multe înregistrări video s-au putut observa protestararii care s-au adunat în jurul ambasadei în jurul orei 1.00. În alte filmări s-a văzut fumul care s-a ridicat dintr-o clădire din complexul ambasadei.

Ministerul irakian de Externe a a anunțat că guvernul irakian a instruit forţele de securitate să desfăşoare o anchetă rapidă, să identifice autorii şi să îi tragă la răspundere. În zorii zilei de joi, pompierii au stins focarele de incendiu rămase. Protestarii au reușit să fugă de la fața locului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proteste faţă de acţiunea de ardere a Coranului

La sfârşitul lunii trecute, Sadr a făcut apel la proteste împotriva Suediei şi la expulzarea ambasadorului suedez după ce un irakian a ars Coranul la Stockholm. Poliţia suedeză l-a acuzat pe bărbat de agitaţie împotriva unui grup etnic sau naţional. La scurt timp, două proteste majore au avut loc în faţa ambasadei suedeze din Bagdad în urma arderii Coranului. Mai mulți protestatari au reușit să intre în ambasadă.

Guvernele mai multor ţări musulmane, printre care Irak, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Maroc, au protestat faţă de acţiunea de ardere a Coranului. Statele Unite au condamnat, de asemenea, incidentul, dar au reamintit importanța libertăţii de exprimare, potrivit Reuters.

O primă incendiere a Coranului a avut loc în ianuarie, comisă de extremistul de dreapta suedezo-danez Rasmus Paludan în ideea denunţării perspectivei unei aderări a Suediei la NATO şi negocierile cu Turcia. Pe 28 iunie, în ziua de Eid al-Adha, o sărbătoare celebrată de toţi musulmanii, un irakian refugiat în Suedia - acelaşi care a oranizat adunarea de joi - a ars câteva pagini din Coran în faţa celei mai mari moschei din Stockholm.