Evenimentul Zilei > International > Breaking News. Războiul dintre Israel și Palestina a luat sfârșit. Esențială a fost promisiunea făcută de Egipt
Breaking News. Războiul dintre Israel și Palestina a luat sfârșit. Esențială a fost promisiunea făcută de Egipt

Breaking News. Războiul dintre Israel și Palestina a luat sfârșit. Esențială a fost promisiunea făcută de Egipt

Cabinetul israelian, întrunit joi seară în ședință, a votat în favoarea unei încetări a focului cu grupările militante din Gaza, anunță AFP.

Decizie istorică luată, joi seară, în conflictul dintre Israel și Palestina. Cabinetul de securitate israelian a aprobat, joi, o încetare unilaterală a focului cu gruparea Hamas în Fâșia Gaza.

Israel va înceta focul, urmează ca și Palestina să ia aceeași decizie

Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetarea focului.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare vineri la 02.00 (23.00 GMT joi). Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic au confirmat acordul, conform Agerpres.

Victime în ambele tabere, Palestina are un număr mai mare de morți

Conflictul dintre cele două tabere se va dezamorsa după aproape două săptămâni, în care războiul a provocat numeroase victime. 232 de palestineni, printre care combatanţi Hamas, şi 12 israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul actualului conflict din Fâşia Gaza şi sudul Israelului, pe 10 mai. Cinci palestinieni au decedat joi din cauza loviturilor aeriene israeliene în Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această enclavă aflată sub controlul Hamas.

Conflictul sângeros dintre Israel și Palestina a pus pe jar întreaga lume. Liderii țărilor influente au făcut apel la încetarea de urgență a focului. Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) a discutat telefonic cu Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Patru runde de convorbiri au avut cei doi lideri.

Patru discuții telefonice între președintele SUA și premierul Israelului

După ultima discuție, de la Casa Albă, echipa de comunicare a lui Joe Biden transmitea. „Președintele Biden a vorbit astăzi cu premierul Netanyahu. Cei doi lideri au avut o discuție amănunțită despre evoluția evenimentelor din Gaza, despre progresele făcute de Israel în anihilarea capacităților de atac ale Hamas și ale altor elemente teroriste și despre eforturile în desfășurare pe plan diplomatic depuse de guverne regionale și de Statele Unite.

Președintele i-a transmis prim-ministrului că așteaptă o dezescaladare semnificativă azi, în vederea unui acord de încetare a focului”.

Zilele trecute, Joe Biden a vorbit și cu Mahmoud Abass, președintele Autorității Naționale Palestiniene. Dar, Abass nu are un cuvânt de spus în Fâșia Gaza, acolo unde jocurile sunt făcute de gruparea Hamas, ci este lider în Cisiordania.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.