Evenimentul Zilei > International > Breaking news la Vatican! De ce a fost ales Papa Francisc? Sume colosale la mijloc!
Breaking news la Vatican! De ce a fost ales Papa Francisc? Sume colosale la mijloc!

Breaking news la Vatican! De ce a fost ales Papa Francisc? Sume colosale la mijloc!

Breaking news la Vatican după dezvăluirea conţinutului unei legi care reglementează organizarea de licitaţii pentru cheltuieile sale interne.

Conform AFP, citată de Agerpres, Vaticanul a dezvăluit luni iniţiativa inedită destinată să prevină corupţia şi să permită realizarea de economii în plină criză financiară generată de pandemia de coronavirus.

Textul actului normativ publicat luni reprezintă eforturile susţinute de-a lungul a patru ani de analize şi interpretări juridice.

Conform sursei citate, se pare că Papa Francisc a fost ales în 2013 mai ales pentru a pune în ordine finanţele Sfântului Scaun, dar reformă s-a lovit de rezistenţă.

Opozanţii au provenit din rândul anumitor ministere care gestionează fondurile în mod foarte autonom şi lipsit de transparenţă.

Odată cu acest anunţ al obligativităţii organizării de licitaţii pe baza unor norme internaţionale transparente, se consideră că la Vatican s-a născut o mini-revoluţie.

„Noile reglementări sunt destinate să consolideze transparenţa, controlul şi competiţia în procedurile de acordarea de contracte publice în numele Sfântului Scaun şi Cetăţii Vaticanului”, se arată pe portalul Vatican News.

Papa Francisc subliniază că noua lege va permite „reducerea, în mod semnificativ, a pericolului corupţiei” pentru toţi cei care deţin posturi de decizie.

De altfel, lupta împotriva corupţiei la nivel mondial este unul dintre laitmotivele pontificatului Papei Francisc.

Suveranul Pontif a declarat recent că este şocat din cauza rezultatelor unei anchete interne cu privire la o posibilă corupţie legată de investiţiile imobiliare ale Sfântului Scaun la Londra.

Noua lege prevede şi eliminarea din procedurile de licitaţie a persoanelor condamnate pentru apartenenţa lor la organizaţii criminale sau care au comis infracţiuni fiscale.

Alegerea furnizorilor va trebui să respecte şi principii etice, iar alte reguli vizează evitarea conflictelor de interese cu privire la colaboratorii Sfântului Scaun.

Ce crede preşedintele Tribunalului de Stat din Cetatea Vaticanului, Giuseppe Pignatone, un reputat specialist italian în lupta antimafia?

Acesta consideră că legea vizează de asemenea realizarea unor „importante economii2 graţie competiţiei.

„Tema reducerii cheltuielilor este foarte actuală şi importantă în acest moment al gravelor dificultăţi economice cu care se confruntă lumea întreagă, dar şi Sfântul Scaun şi Cetatea Vaticanului”, a spus el.

Giuseppe Pignatone este magistratul numit în luna octombrie a anului trecut în funcţia de judecător suprem pe probleme penale al statului Vatican.

Mai departe, punerea în aplicare a legii va fi controlată de justiţia din Vatican, care dispune de o autonomie mai mare faţă de papă.

Pentru profesorul de drept internaţional Vincenzo Buonomo, consilier de stat la Vatican, noile norme vor permite eliminarea „plăgii risipei”.

Totodată, în opinia acestuia, ele vor aduce Vaticanul în linie cu normele Convenţiei de la Merida împotriva corupţiei, pe care Sfântului Scaun a semnat-o în 2016.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: