Evenimentul Zilei > Politica > BREAKING NEWS. Klaus Iohannis: Am decis să îl desemnez premier pe Nicolae Ciucă
BREAKING NEWS. Klaus Iohannis: Am decis să îl desemnez premier pe Nicolae Ciucă

BREAKING NEWS. Klaus Iohannis: Am decis să îl desemnez premier pe Nicolae Ciucă

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, joi, 21 octombrie, după consultările purtate la Palatul Cotroceni cu partidele politice din România, pentru funcția de premier pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Încercarea de a forma un Guvern sub conducerea liderului USR, Dacian Cioloș, a eșuat. Propunerea președintelui Klaus Iohannis nu a condus la instalarea unui guvern și „atunci, trebuie să găsim o altă soluție”, a spus Klaus Iohannis, care a făcut apel la o abordare constructivă și pozitivă din partea politicienilor în cadrul consultărilor. În urma discuțiilor purtate, șeful statului a declarat:

Klaus Iohannis: „Trebuie să terminăm cu această criză”

„Discuțiile de astăzi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupa și pe români. Trebuie să terminăm cu această criză, cu preocupări care țin doar de politicieni.

Această criză a durat deja prea mult, este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitalele din România, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă acum acum avem soluții pentru aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluțiile pe care le-am gândit.

Nicolae Ciucă, premierul desemnat să formeze un nou Guvern

În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana dlui Nicolae Ciucă, aici prezent. Analizând întreaga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să îl desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă. L-am invitat să vină împreună cu mine în fața dvs și îl rog în continuare să spună câteva cuvinte”.

Nicolae Ciucă: „Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de un Guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde.

Guvernul Ciucă trebuie să treacă testul suprem în Parlament

În acest sens, vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o-o perioadă de timp cât mai scurta, să reușim sa alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus sa poată fi aprobat în Parlament.”

Negocierile încep în mai puțin de două ore, iar Nicole Ciucă are la dispoziție 10 zile pentru formarea unui nou Executiv.

Liberalii și-au schimbat opțiunea peste noapte și l-au propus pentru funcția de prim-ministru pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, susținând că aceasta este soluția pentru rezolvarea crizei politice actuale.

Pe de altă parte, UDMR susține că Guvernul nu trebuie condus în această situație specială de un militar, iar PSD evită să spună dacă va susține, în Parlament, un Executiv minoritar condus de generalul în rezervă.

USR nu vrea să voteze un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: