Evenimentul Zilei > Actualitate > BREAKING NEWS. Dosar Penal dacă AI STRĂNUTAT şi n-ai mască! Anunţul lui Vela. Update
BREAKING NEWS. Dosar Penal dacă AI STRĂNUTAT şi n-ai mască! Anunţul lui Vela. Update

BREAKING NEWS. Dosar Penal dacă AI STRĂNUTAT şi n-ai mască! Anunţul lui Vela. Update

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a lansat recent bomba momentului în actualul context al pandemiei de coronavirus.

Update: Într-o intervenţie la Digi 24, Vela a declarat că precizările sale despre dosarul penal (n.r. – pot fi urmărite la minutul 34) nu au fost prea bine înţelese.

„Site-ul care a preluat declarația mea din interviul respectiv a trunchiat-o într-un mod incorect, de pe acel site au luat și televiziunile declarația. Eu vă citesc întrebarea, ca să vă dați seama: ”Dacă vedem pe cineva lângă noi în metrou fără mască și strănutând, poate face o glumă proastă sau poate fi infectat, ce facem în acel moment?”.

eci era vorba de unul fără mască, infectat și ce facem în acel moment. Discutând mai devreme că la gurile de metrou se vor verifica toți pasagerii și toți vor trebui să aibă mască, în metrou, presupunând în vagonul de la metrou, unul dintre indivizii care vrea să facă acest rău își dă jos masca și e și infectat. E

u răspund: ”În momentul acela sunați la 112, la toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine, putem suna la 112 instant- adică dacă omul și-a dat masca jos intenționat. Dacă nu are mască și strănută, poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună-știință”. Era discuția despre un infectat care intră în metrou și-și dă jos masca. Nu e un răspuns general pentru toți care nu au mască să aibă dosare penale”, a spus Marcel Vela la Digi24.

Într-un dialog purtat pe You Tube cu vedeta Pro Tv George Buhnici, Vela a vorbit despre pandemia de coronavirus care a afectat România și despre cum vor fi aplicate sancțiunile după data de 15 mai, când vor fi relaxate măsurile de carantină.

„Dacă nu aveți mască, dacă o societate nu își decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, dacă se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasă, vor fi amenzi și pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat.

Ministrul a subliniat că această decizie a fost luată pentru că cetățenii au arătat că nu își mai doresc să stea în casă, iar autoritățile se bazează pe responsabilitatea acestora.

„Se bazează în primul rând pe evoluția pandemiei din România. Adică oamenii au fost responsabili. Măsurătoarea a fost făcută la mijlocul lunii aprilie, de Paște, si de 1 mai.

Acum în 15 mai nu am înregistrat un boom, o explozie a cazurilor. Suntem într-un platou destul de firesc al situației epidemiologice.

Se putea merge cu un pas înainte în gestionarea tuturor problemelor de la nivel național. În același timp, există și o saturație, o așteptare extrem de mare din partea populației.

Nu e ușor să ții copiii în casă, persoanele peste 65 de ani. Sunt două luni în care oamenii au fost eroi” , a declarat ministrul.

Marcel Vela s-a referit şi la călătoria în mijloacele de transport în comun. „La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine.

Puteți suna instant la 112, dacă cineva nu are mască și strănută poate avea dosar penal.

A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință.

Deocamdată, discuția a fost doar despres metrou, nu am avut o discuție și cu transportul public în comun.

Ține de autoritățile locale. Probabil vom găsi soluții. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată țara pe ideea că oamenii sunt de rea credință.

Cred ca se vor liniști când vor vedea că până săptămâna viitoare vom avea și măsuri coercitive foarte transparente.”

Ce anume se va schimba după data de 15 mai în opinia ministrului de Interne? „În primul rând vor fi permise unele lucruri care până acum nu erau permise, în sensul în care pot funcționa de exemplu saloanele de înfrumusețare, cosmetică, frizeriile, se pot deschide cabinetele stomatologice.

Sunt activități care pot fi făcute după 15 mai, care până acum erau în contradicție cu ce am decis noi. Trebuie să evaluăm cu foarte multă atenție și foarte multă celeritate ceea ce vom avea peste două săptămâni după 15 mai, în așa fel încât să putem spune că nu au crescut cazurile noi și că lumea a fost foarte atentă”, a mai completat Marcel Vela în dialogul purtat cu George Buhnici.