Război ANRE - Guvern. Virgil Popescu: Speculații! Rareș Bogdan cere demiterea conducerii Autorității

ANRE va reduce contribuțiile încasate de la operatorii economici titulari de licență. Sursa Foto: Arhiva EVZ

ANRE critică noua ordonanță din domeniul energiei adoptată joi de Guvern, motivând că aceasta contravine normelor europene și, mai mult decât atât, actul legislativ poate duce la dispariția anumitor furnizori din piață. În replică, Rareș Bogdan cere revocare consiliului ANRE, menționând că Autoritatea subminează autoritatea statului și „se joacă cu focul”. În aceeași direcție, Virgil Popescu acuză ANRE că doar speculează, menționând că ordonanța pe energie nu încalcă vreo Directivă Europeană.

Update:

În urmă cu puțin timp, PSD a venit cu o reacție la spusele lui Raresș Bogdan ce a cerut revocarea Consiliului ANRE. Astfel, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Ştefan Radu Oprea a declarat că liberalul „a acţionat emoţional, pentru că nu s-a uitat în Monitorul Oficial pentru a vedea că Ordonanţa este semnată şi avizată de ANRE”.

El a continuat și a spus că este obișnuit cu astfel de reacții din partea lui Rareș Bogdan, amintindu-și când acesta spunea că va elimina în 30 de zile pensiile speciale.

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai explicat că schimbarea din cadrul ANRE oricum „vine pe cale naturală”, deoarece mandatul actualei conduceri va expira în această toamnă.

Update: După dezvăluirea documentului ANRE, și ministrul energiei Virgil Popescu a ținut să comenteze. El a confirmat spusele lui Rareș Bogdan și a precizat că la toate discuțiile pe ordonanța de energie a participat și ANRE și că tot ceea ce a propus instituția se regăsește în textul de ordonanță.

„Vă spun că sunt speculații, eu nu cred că ordonanța încalcă vreo Directivă Europeană”, a explicat ministrul energiei.

Știre inițială:

Potrivit documentului transmis, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avertizat Guvernul că noua ordonanță pentru plafonarea facturilor încalcă regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie. Mai mult decât atât, România va risca o procedură de infringement din cauza limitării prețurilor la producători.

ANRE avertizează. Anumiți furnizori riscă să iasă de pe piață

O altă critică adusă de ANRE noii ordonanțe are în vedere impactul acesteia asupra furnizorilor de energie. Aceasta ar duce la dispariția lor din piață, deoarece prin măsurile adoptate de Guvern se încearcă plafonarea prețului, inclusiv pentru furnizori.

„Referitor la propunerea de la art. VI. potrivit căruia „ Valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la Bugetul de Stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh” dorim să facem precizarea că stabilirea unui preț al energiei electrice pe alte principii decât în baza tranzacțiilor încheiate poate crea dificultăți financiare furnizorilor de energie electrică și mai departe pe tot lanțul producere – consum, care să determine imposibilitatea desfășurării activității operatorilor din sector și trecerea clienților la furnizorii de ultimă instanță (FUI).

În acest context FUI s-ar confrunta deopotrivă cu dificultăți financiare în condițiile în care energia electrică se achiziționează pentru clienții preluați din PZU și ca dezechilibru (nu poate fi previzonată intrarea clienților în portofoliu nefiind o acțiune voluntară a FUI). Astfel prețul energiei electrice achiziționate pentru clienții preluați reflectă condițiile de la momentul preluării și stabilirea apriorii a unui preț poate crea atât prejudicii furnizorilor cât și avantaje în condițiile în care prețul stabilit este la un nivel ridicat”, se arată în documentul transmis de ANRE.

Mai mult, Autoritatea cere guvernului înființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață, potrivit G4Media.

Rareș Bogdan cere revocarea consiliului ANRE

În replică la documentul emis de ANRE, prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a spus că lucrurile sunt mult mai greve decât par, având în vedere că cei de la ANRE subminează statul român și autoritatea Guvernului României, a primului ministru și a celor cinci miniști care au semnat ordonanța pe energie.

„Domul Chiriță de la ANRE se joacă cu focul, cu piața de energie din România și cu sufletele și inimile românilor care privesc spre ANRE ca spre un reglementator așa cum există în țările europene. Domnul Chiriță este cel care a semnat această ordonanță, cei de la ANRE participând direct la emiterea acestei ordonanțe.

Este absolut incredibil. Atitudinea ANRE în momentul acesta este una care subminează statul român și necesită o reacție rapidă atât din partea PNL, cât și a celor din PSD și UDMR, cu o discuție care să ducă până la revocarea întregului Consiliu”.

Întrebat dacă cere demisia conducerii ANRE, Rareș Bogdan a spus că luni va solicita o întâlnire de urgență a coaliției și punerea pe ordinea de zi a „revocării întregului Consiliu de conducere ANRE”.