Evenimentul Zilei > International > Brațul lung al lui Putin lovește pe mări și oceane. Ce decizii a luat pentru a readuce gloria Uniunii Sovietice
Brațul lung al lui Putin lovește pe mări și oceane. Ce decizii a luat pentru a readuce gloria Uniunii Sovietice

Brațul lung al lui Putin lovește pe mări și oceane. Ce decizii a luat pentru a readuce gloria Uniunii Sovietice

Președintele rus Vladimir Putin a lansat, luni, construcția de noi submarine nucleare și alte echipamente de luptă, ca parte a unui efort de modernizare militară pe fondul tensiunilor cu Vestul. Liderul de la Kremlin visează cu ochii deschiși să refacă măreața Uniune Sovietică.

Liderul rus a ordonat înarmarea a două submarine cu rachete balistice intercontinentale pentru a demonstra forța militară a Moscovei și a atrage clienți străini. În cadrul unui mesaj video, liderul de la Kremlin a dat ordine ca celor două submarine nucleare să li se alăture două submarine pe bază de diesel și două corvete la bazele navale din Severodvinsk, St. Petersburg și Komsomolsk-on-Amur.

Himera măreței Uniuni Sovietice îl bântuie pe liderul de la Kremlin

“Vom continua să accelerăm potențialul marinei rusești, să îi dezvoltăm bazele și infrastructura, să o înarmăm cu arme de ultimă generație”, a declarat Putin. “O Rusie puternică și suverană are nevoie de o marină puternică și bine calibrată”, a continuat el.

Kremlinul a plasat modernizarea militară ca o prioritate de primă mână a relațiilor cu Vestul, care s-au tensionat în era post-Războiul Rece datorită anexării de către Rusia a Crimeei în 2014. Moscova a căutat să restabilească o prezență navală regulată în părțile din lume deținute de Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece.

Marina rusească s-a remarcat deja printr-o prezență semnificativă în Marea Mediteraneană, având o bază navală în portul sirian Tartus. A lărgit și modificat baza Tartus, singura facilitate pe care Rusia o deține în prezent în afara fostei Uniuni Sovietice.

“Vom continua să impunem steagul Rusiei în zonele oceanice importante din punct de vedere strategic”, a completat Vladimir Putin.

Ceremonia de luni dedicată noii flote marine a fost o parte a demonstrației Armatei pentru 2021 menită să arate forța militară de temut a rușilor și să atragă investitori străini în industriile armate rusești. Demonstrația cu o durată de o săptămână include defilarea unor tancuri, rachete, echipamente aeriene și alt armament specializat.

“Multe din armele noastre au capacități fără  o altă replică în lume și unele vor rămâne de neegalat o lungă perioadă de acum încolo”, și-a încheiat Putin triumfalist discursul, potrivit TimesofIsrael.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: