Jumătate din brăţările dacice recuperate de Statul Român au fost expuse astăzi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia. Pe de altă parte, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat astăzi că celelalte 12 brăţări au fost date deja în urmărire internaţională.
„Mai sunt de recuperat exact jumătate din brăţările identificate. Avem piste, toate cele 12 sunt în urmărire internaţională şi avem diverse informaţii privind locurile unde s-ar afla ele, privind persoanele, sunt anumite persoane în curs de investigare. În cursul acestui an, ne aşteptăm să recuperăm o spirală, precum şi alte artefacte importante care s-au sustras în aceeaşi perioadă cu spirala", a declarat procurorul Augustin Lazăr. Sechestru pe conturi
Lazăr a precizat că Statul Român îşi va recupera investiţia făcută pentru recuperarea artefactelor, mai multe bunuri şi conturi fiind deja sub sechestru.
„S-au sechestrat conturi în Elveţia, s-au sechestrat depozite în valută la bănci din Orăştie, vreo 4-5 depozite în dolari şi euro, apoi autoturisme, imobile, bunuri în care s-a investit, de exemplu o spălătorie auto din Deva. Realitatea e că s-au luat măsuri asiguratorii, există o listă foarte lungă de bunuri care sunt sechestrate mobile şi imobile şi bani care sunt sechestraţi din conurile bancare şi care aşteaptă o hotărâre a instanţei. Sunt până acum trei dosare în curs. Primul, în care instanţa s-a pronunţat şi a şi dat o hotărâre de condamnare. Există un al doilea dosar cu vreo zece inculpaţi, care e pe rolul Judecătoriei Deva şi există un alt dosar cu 5 învinuiţi, care este în stadiu de finalizare", a sintetizat procurorul stadiul în care se află cercetările în cazul bunurilor sustrase din Munţii Orăştiei.
Metode inspirate din filme
Pe de altă parte, acesta a arătat că imaginaţia braconierilor arheologici este demnă de un scenariu de film. El a precizat că metodele pe care le folosesc sunt deosebit de originale şi a exemplificat cu situaţia în care aceştia, pentru a-şi justifica prezenţa în zona siturilor din Munţii Orăştiei, se degizează în ciobani, cumpărând turme de oi, pe care le campează în apropierea locurilor unde efectuează săpături ilegale, şi măgari cu care transportă echipamentele şi pe ustensilele folosite.
Declaraţiile au fost făcute cu ocazia vernisajului expoziţiei „Mirajul Aurului", găzduită până în 10 iunie de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Expoziţia aduce mai multe premiere, fiind pentru prima dată când toate cele 12 brăţări dacice din aur masiv recuperate până în prezent sunt expuse deodată.
De asemenea, este pentru prima dată când muzul prezită unele piese din aur din propria colecţie, exponatele acoperind o perioadă de circa 4.000 de ani.