Editura Evenimentul si Capital

Bragadiru, orasul fara someri tineri

891e4ea1e3ec7cc13d1d9f59f22fff3b
Autor: | | 3 Comentarii | 0 Vizualizari

Centura verde a Capitalei. Mai mult de 60% dintre localnici lucreaza in Capitala.

Fosta comuna Bragadiru nu a ajuns oras peste noapte. Ascensiunea a cunoscut-o treptat si a avut cateva repere care au recomandat-o. Unul dintre ele - pozitionarea pe soseaua Bucuresti-Alexandria - a facut ca regimul comunist sa-i faciliteze accesul la resurse, pentru ca localitatea oarecum „centrala” sa fie „fardata” pentru eventualii vizitatori.

Apoi, faptul ca se afla in imediata apropiere a Capitalei a recomandat-o pentru pozitia de „comuna suburbana”. In momentul de fata, Bragadiru este printre putinele foste comune care se pot lauda cu un somaj inexistent.

Mosierul Bragadiru, un intreprinzator de succes

Cei care au trait acele vremuri inteleg ce presupunea minimala titulatura: cu buletin de comuna suburbana aveai un loc de munca asigurat, precum si alte beneficii. Aici exista pe vremuri celebra - in epoca - fabrica de bauturi spirtoase a mosierului Dumitru Marinescu Bragadiru, prima fabrica de alcool rafinat din tara.

Priceputul intreprinzator investeste si intr-o fabrica de bere, Fulgerul Bragadiru, si devine astfel primul promotor al industriei usoare din Romania. Conform unor cronici de la 1901, fabrica producea peste trei milioane de litri de bere. De altfel, se poate spune ca figura marelui mosier domina de fapt inceputul dezvoltarii in aceasta zona, creand premisele pentru viitorul regim.

Alte fabrici cu rezonanta, care de-a lungul timpului nu au lasat locuitorii zonei fara loc de munca, au fost FNC (n.r. - fabrica de nutreturi combinate) Sabarul, SC Somic Bragadiru (prefabricate beton), fabrica de margarina Bragadiru, IAS Bragadiru, care aproviziona cu produse agricole 60% din piata Capitalei.

Trecute vremuri

Domnul Aristide Olteanu, fostul secretar al primariei, isi aminteste cum comunistii aveau in plan inca dinainte de 1989 sa faca din comuna oras, ba chiar insusi Nicolae Ceausescu s-a prezentat in Bragadiru sa discute deasupra schitei de sistematizare. „Ne-am strans cu totii acolo cand a sosit si-mi amintesc ca la sfarsit ne-a spus: „Spor la munca, tovarasi!”„.

Comunistii au construit aici, inainte de Revolutie, majoritatea cladirilor de institutii: primaria, Casa de Cultura, dar si blocurile. Au declarat „inchise” marile orase, dar si comunele suburbane, ceea ce insemna ca, daca nu aveai pe buletin resedinta in Capitala sau in una din aceste comune, nu aveai practic drepturi, nici pentru un loc de munca, dar nici pentru mancare, rationalizata pe atunci.

„Spre exemplu, numai cei cu domiciliul stabil in Bucuresti beneficiau de 200 de grame de salam”, spune domnul Aristide. Totusi, oamenii se mai si distrau in acele vremuri: „Se mergea la un mic si-o bere pe malul Sabarului, unde era zona de agrement.”

„Avem tot ce ne trebuie, ca la Capitala”

Primele imagini din interior noii Catedrale! Altar poleit in aur, fantani arteziene, lifturi de 105.000.000 euro!

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Bucureşti

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI