Bradul, arborele sfânt al Crăciunului. Povestea celui mai iubit pom din lume

Bradul, arborele sfânt al Crăciunului. Povestea celui mai iubit pom din lume Sursa: Arhiva EVZ

Sărbătoarea creștină încărcată de tradiţii şi simboluri este incompletă fără mireasma cetinei, bradul devenind un element esențial în ritualul de Crăciun, alături de clinchetul de clopoţei din seara de Ajun, colindele și darurile aduse de Moş Crăciun.

Pe la 1605, în Franţa, la Strasbourg, de Crăciun brazii se aduceau în case şi se ornau cu bomboane, nuci, turtă dulce, cu flori din hârtie şi mătase şi cu lumânări. În anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun într-o piaţă publică, tot în Strasbourg, împodobit numai cu mere roşii. În acelaşi an, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobeşte primul brad, aşa cum îl vedem şi în prezent. Globurile confecţionate din sticlă argintată de Thuringia au apărut abia în anul 1878 şi s-au generalizat rapid  la toate popoarele creştine din lume.

În Anglia, la Crăciunul din 1841, prinţul Albert, soţul reginei Victoria, a dăruit familiei regale un brad de Crăciun, împodobit după obiceiul german. Apoi obiceiul de a împodobi un brad de Crăciun s-a răspândit cu repeziciune în clasa mijlocie din Anglia, a ajuns şi în casele muncitorilor şi apoi şi în coloniile coroanei britanice. Epoca victoriană a adus moda de a aşeza bradul de Crăciun nu pe masă, ci pe podea. Bradul trebuia să fie cât mai  înalt şi mai bogat, împodobit cu cât mai multe ornamente, pentru a arăta starea socială a familiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Împodobirea bradului, un regal al imaginației

În Rusia, Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde era ales cel mai frumos brad şi împodobit cu lumânări aprinse, bomboane şi jucării. În Polonia, bradul era decorat cu steluţe, îngeraşi şi păsări, în Cehia, cu coji de ouă colorate, iar în Ucraina bradul tradiţional era ornat cu o pânză de păianjen, pentru noroc.  în Suedia se puneau în brad figurine de lemn colorate care reprezentau animale, copii sau îngeraşi, în  Danemarca se foloseau steaguri mici, clopoţei, fulgi de zăpadă şi inimioare, iar lituanienii îşi acopereau brazii cu steluţe, forme geometrice şi cuiburi de păsări.