Noul premier britanic Boris Johnson și-a întărit încă o dată promisiunea de a scoate țara din Uniunea Europeană, cu sau fără acord cu autoritățile de la Bruxelles.
Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană la 31 octombrie fără a invoca „niciun fel de scuze”, a declarat miercuri noul premier britanic Boris Johnson în faţa reşedinţei de pe Downing Street 10, la puţin timp după ce a fost învestit oficial prim-ministru de regina Elisabeta a II-a.
Johnson, unul dintre susţinătorii vocali ai Brexitului, a spus că va încheia "un nou acord, un acord mai bun" cu Uniunea Europeană, "bazat pe liber schimb".
"Oamenii care pariază împotriva Marii Britanii îşi vor pierde cămăşile de pe ei pentru că vom restabili încrederea în democraţie şi vom îndeplini promisiunile repetate ale parlamentului către popor şi vom ieşi din UE pe 31 octombrie, fără a invoca niciun fel de scuze", a subliniat el.
Fostul primar al Londrei şi ministru de externe a repetat că dacă acest lucru va trebui să se facă cu preţul unei ieşiri fără acord, atunci ţara lui va fi gata.
"Este vital să ne pregătim pentru posibilitatea redusă ca Bruxellesul să refuze să mai negocieze şi să fim forţaţi să ieşim fără acord, nu pentru că vrem acest rezultat ci pentru că este de bun simţ să ne pregătim", a adăugat cel care a fost unul dintre principalii promotori ai votului pro-Brexit înaintea referendumului din iunie 2016.
El a precizat că, deşi va forma "o mare echipă de femei şi bărbaţi", îşi va asuma personal responsabilitatea pentru schimbarea pe care doreşte să o vadă.
El a adus un omagiu "curajului şi răbdării" predecesoarei sale Theresa May, dar a spus că, în pofida tuturor eforturilor ei, "a devenit clar că există pesimişti acasă şi peste hotare care cred că după trei ani de indecizie această ţară a devenit o prizonieră a disputelor vechi din 2016 şi că în această casă a democraţiei suntem incapabili să onorăm un mandat democratic".
"Stau astăzi în faţa dvs pentru a vă spune vouă, poporului britanic, că acei critici se înşală", a mai spus el.
De asemenea, el s-a declarat "convins" că ar putea obţine un acord care să nu includă controale la frontiera irlandeză, dar nici "plasa de siguranţă antidemocratică".
"Plasa de siguranţă" sau "backstop" este un mecanism prevăzut de acordul de divorţ încheiat de Theresa May cu Bruxellesul dar respins de trei ori de deputaţii britanici care permite evitarea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi vecina sa Republica Irlanda după Brexit.