Evenimentul Zilei > International > Boris Johnson şi Joe Biden și-au făcut daruri alese cu mare atenție. Care sunt ele
Boris Johnson şi Joe Biden și-au făcut daruri alese cu mare atenție. Care sunt ele

Boris Johnson şi Joe Biden și-au făcut daruri alese cu mare atenție. Care sunt ele

Echipele celor doi conducători au făcut o cercetare amănunțită a preferințelor lui Boris Johnson și Joe Biden.

Boris Johnson i-a dăruit preşedintelui american, cu ocazia summitului G7 la Cornwall o fotografie înrămată a lui Frederick Douglass, oximportantă figură a mişcării aboliţioniste americane din secolul al XIX-lea. Echipa acestuia a ales-o după o căutare pe Wikipedia, deoarece erau la curent cu interesul său pentru istoria sclavagismului, relatează The Independent.

La rândul său, Joe Biden i-a dăruit premierului britanic o bicicletă produsă în SUA , imprimată cu steagurile ambelor ţări. Soţia sa, Carrie, a primit o geantă realizată de soţiile militarilor americani şi o eşarfă de mătase. Jill Biden, prima doamnă, a primit un exemplar din primul tiraj al volumului „The Apple Tree”, de Daphne du Maurier. Volumul este o culegere de povestiri scurte care include „The Birds”, după care s-a inspirat Alfred Hitchcock. Downing Street a declarat că alegerea a fost făcută pentru a reflecta legăturile lui Du Maurier cu Cornwall, unde se desfăşoară summit-ul G7.

Cine a fost Frederick Douglass

Fotografia dăruită lui Joe Biden a fost realizată de cercetătoarea Melissa Highton după o frescă din Scoţia, pictată de artistul Ross Blair la Edinburgh, unde a locuit o perioadă Frederick Douglass (1818 1895), un sclav care a fugit în Marea Britanie înainte de a deveni o figură proeminentă în mişcarea antisclavagistă din SUA.

„Sunt foarte încântată că fotografia mea va fi în colecţiile de la Casa Albă. Sunt sigură că ştie că a fost aleasă special având în vedere interesul pentru Douglass şi pentru istoria noastră comună”, a spus profesoară care a oferit imaginea.

Artistul din Edinburgh Ross Blair a dezvăluit pentru BBC că a primit un apel de la Ministerul britanic de interne prin care i s-a cerut permisiunea pentru a folosi pictura lui ca dar pentru Joe Biden.

„Este o mare onoare şi o uriaşă platformă globală. Gândul că ar putea fi agăţată pe un perete al Casei Albe este ceva fabulos şi emoţionant. Este o mare onoare şi recunoaştere. Când am fost rugat să pictez această frescă, nu ştiam nimic despre Frederick Douglass şi am fost destul de şocat să aflu ce rol a jucat în abolirea sclaviei”, a declarat artistul.

Douglass s-a născut în sclavie în Maryland. Şi-a deschis drumul către libertate la 20 de ani după ce s-a dat drept marinar, prezentând documente de identitate false obţinute de la un bărbat de culoare eliberat din sclavie. În anii 1840, a făcut înconjurul Marii Britanii şi Irlandei da pentru a ţine discursuri şi când a vorbit despre aceste turnee a spus că nu a dat peste discriminare. A îndrăgit Edinburgh şi Scoţia şi şi-a luat numele său de om liber dintr-un poem al scriitorului scoţian Walter Scott. Întors în SUA, a devenit o figură importantă în spaţiul public american, fiind consultat chiar de preşedintele Abraham Lincoln în materie de probleme ale populaţiei de culoare pe parcursul Războiului Civil din SUA.

Bicicleta dăruită lui Boris de președintele american a fost numită „Bicicleta lui Boris” pentru a reflecta pasiunea acestuia pentru ciclism şi provine de la un mic magazin din Philadelphia. Stephen Bilkeny, proprietarul Philly’s Bilkeny Cycle Works, a avut mai puşin de două săptămâni să realizeze comanda după un mail primit pe 23 mai de la Departamentul de Stat. De regulă o bicicletă personalizată la acest magazin are un termen de execuţie de minim 6 luni.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: