Boris Johnson îl susține pe Donald Trump pentru revenirea la Casa Albă: „Nu va abandona Ucraina!”

Boris Johnson și Donald Trump. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Boris Johnson îl susține pe controversatul Donald Trump pentru revenirea la Casa Albă. Fostul premier nu crede că Trump va abandona Ucraina.

Fostul prim-ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, îl susține pe candidatul republican Donald Trump pentru a fi următorul președinte al Statelor Unite. El declară că Donald Trump, controversatul om de afaceri, ar putea fi „exact de ceea ce are nevoie lumea în acest moment”. Dar cu o condiție: „Trump să sprijine Ucraina în războiul ei  împotriva Rusiei”.

Boris Johnson îl vrea din nou pe numărul 45 la Casa Albă

Boris Johnson a devenit premierul Regatului Unit în 2019, în timpul președinției republicanului Donald Trump, dar a demisionat în 2022, în cel de-al doilea an al mandatului prezidențial al democratului Joe Biden.

Fostul premier britanic, un conservator convins și patriot, acum un jurnalist angajat la tabloidul britanic Daily Mail și la postul TV de știri GB News , scrie „trebuie să creștem și să ne obișnuim cu perspectiva. Dacă face lucrul corect și îi susține pe ucraineni - și cred că o va face - președintele Trump poate fi un mare câștig pentru lume”.

Trump este însă sceptic față de NATO. El l-a lăudat de mai multe ori pe dictatorul rus Vladimir Putin, ceea ce a stârnit temeri la Kiev și la Bruxelles că SUA ar putea retrage ajutorul militar american pentru Ucraina.

Boris Johnson și Volodimir Zelenski. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Jurnalistul Boris Johnson crede că Trump nu va abandona Ucraina

Johnson nu este de acord.  El mai scrie că „lumea are nevoie de un lider a cărui disponibilitate de a folosi forța și imprevizibilitatea pură este un mare descurajant pentru dușmanii Occidentului, un exponent entuziast al piețelor libere și al capitalismului și care este interesat de un acord corect de liber schimb cu Regatul Unit.  Și Trump este omul tău”, scrie jurnalistul britanic Boris Johnson.

Johnson, care a fost înlăturat din funcția de prim-ministru al Regatului Unit în vara anului 2022, a rămas un aliat ferm al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, vizitând capitala ucraineană în ianuarie 2023. În articolul său, Johnson a scris că Trump a fost primul președinte american care a susținut Ucraina, furnizându-le „rachete portabile antitanc Javelin” în 2018.  Grație lor, ucrainenii au apărat cu succes Kievul de tancurile rusești invadatoare, completează jurnalistul în Daily Mail.

Majoritatea conspiraționiștilor, propagandiștilor pro-ruși și simpatizanților de extrema dreaptă susțin că Boris Johnson, atunci premier,  l-ar fi presat pe președintele ucrainean să continue ostilitățile cu Rusia. Zelenski ar fi negociat armistițiul cu Vladimir Putin în martie 2022 pentru a-și retrage trupele invadatoare din împrejurimile Kievului.  Fostul premier britanic a negat acuzațiile că ar fi sabotat un acord de pace ruso-ucrainean, potrivit Kyiv Post.

Zelenski și Donald Trump. Sursa Foto -Wikipedia Commons

Fostul premier britanic le-a furnizat cantități enorme de armament și echipamente ucrainenilor

De la invadarea rusească la scară largă a Ucrainei de pe 24 februarie 2022, Boris Johnson a fost cel mai implicat lider politic, după președintele american Joe Biden, în furnizarea de ajutoare militare ucrainenilor. A livrat 35 de transportatoare blindate britanice FV103 Spartans în iunie 2022, 46 transportatoare M113,   80 de vehicule blindate de luptă Wolfhound în mai 2022, Husky în iunie 2022 și Mastiff în iulie 2022.

A mai furnizat 54 de piese de artilerie de calibru 105 mm L118/L119 din iulie 2022, 14 lansatoare de rachete 227mm M270B1 MLRS din iulie 2022, 120 de vehicule logistice, două ambulanțe, șase vehicule Stormer HVM în aprilie 2022, rachete portabile antiaeriene Starstreak în martie 2022, peste 120 de tunuri antiaeriene, rachete Martlet multirol în aprilie 2022, echipamente electronice și GPS în vara 2022.

Fostul premier le-a mai furnizat și cantități enorme de muniție pe durata anului (300.000 de proiectile, 3 milioane de gloanțe. muniție pentru tunuri anti-aeriene), rachete ghidate M31A1 GMLRS,  rachete AGM-84 Harpoon în iunie 2022, 600 de rachete sol-sol Brimstone în mai 2022, 5.361 de rachete anti-tanc NLAW din februarie 2022, 200 de rachete anti-tanc Javelin din februarie 2022.

Guvernul britanic a scutit Ucraina de tarife și i-a furnizat sprijin financiar

Pentru protecție, Boris Johnson le-a furnizat ucrainenilor 84.000 de căști, 5.000 de dispozitive pentru vedere pe timp de noapte, 8.450 de echipamente anti-glonț, 25.000 de geci de iarnă, 1.500 de detectoare de mine, 20.000 de saci de dormit, 150 de corturi, echipamente mediale și multe cizme. El a sprijinit și instruirea a 22.000 de soldați ucraineni în Marea Britanie, ca parte a Operațiunii Orbital, începută din 2015.

A continuat să ofere suport ISTAR către ucraineni (informații, recunoaștere, monitorizare).  Guvernul său a oferit 3.5 miliarde de lire ajutor Ucrainei pe 23 februarie 2022, cu o zi înainte de începerea invaziei la scară largă, precum  donații  de 100 milioane de dolari, împrumuturi de 1 miliard de dolari. El a scutit Ucraina de toate tarifele comerciale.

Guvernul condus de conservatorul Rishi Sunak, primul premier de culoare din istoria Marii Britanii, i-a continuat agenda fostului premier, furnizând Ucrainei 14 tancuri britanice Challenger 2,   vehicule de luptă FV107 Scimitar și FV430, precum și rachete Storm Shadow, urmând să le livreze avioane F-16 și instruire piloților ucraineni.