Bombele atomice ar putea proteja Terra de asteroizi. Sună ireal? Iată ce au descoperit oamenii de știință

Bombele atomice ar putea proteja Terra de asteroizi. Sună ireal? Iată ce au descoperit oamenii de știință Sursa: Pixabay

Un asteroid se îndreaptă spre Pământ. Ar putea fi acesta deviat de la traiectoria sa de către tehnologia nucleară? Oamenii de știință au simulat totul la Hollywood. Iată motivul pentru care bombele atomice ar putea să protejeze Terra de asteroizi.

Bruce Willis a luat parte deja la scenariu: în superproducția „Armageddon”, personajul său, Harry S. Stamper, salvează Pământul de la distrugerea de către un asteroid cu o bombă atomică. Dar nu doar iubitorii filmului, ci și oamenii de știință discută despre cât de absurd ar fi un astfel de demers. Mulți l-au considerat ireal. Până în prezent.

O bombă atomică ar putea proteja Terra de asteroizi

O lovitură de ultim moment cu dispozitive explozive nucleare ar putea proteja planeta de impactul cu un asteroid - acesta a fost rezultatul unei simulări pe calculator a agenției spațiale americane NASA. Centrul pentru studiul obiectelor din apropierea Pământului calculează în mod regulat astfel de scenarii. În acest caz, cercetătorii au presupus că asteroidul fictiv „2021 PDC” va fi descoperit doar cu șase luni înainte de a lovi Pământul, relatează Der Spiegel.

În „Armageddon”, Bruce Willis își croiește drum până în miezul unui asteroid și plasează bomba acolo

Oamenii de știință din jurul fizicianului Patrick King, de la Universitatea Johns Hopkins, erau mai puțin interesați să afle dacă o bombă atomică ar putea distruge un asteroid - acest lucru se consideră că a fost convenit. Întrebarea era ce se întâmplă cu resturile. Dacă acestea s-ar îndrepta totuși spre Pământ, nu am avea de câștigat mare lucru - așa s-a presupus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă cu resturile asteroizilor

În modelul lor, de exemplu, cercetătorii au detonat bomba pe un asteroid de 100 de metri lungime și au examinat diferite variante, fiecare cu traiectorii diferite ale resturilor, în care au fost luate în considerare forțele gravitaționale. Rezultatele, care au fost publicate în revista Acta Astronautica, sunt încurajatoare.

Simularea pe calculator a exploziei Foto: Lawrence Livermore National Laboratory

„Dacă ne retragem cu cel puțin o lună înainte de impactul unei lovituri nucleare asupra unui obiect zburător de 100 de metri lungime cu curs spre Pământ, putem împiedica cel puțin 99% din masă să lovească Pământul”, a declarat King pentru portalul american de specialitate Gizmodo. Dacă vorbim despre o perioadă de două luni în cauză, rata crește chiar la aproape 100%. În cazul asteroizilor mai mari, însă, ar fi nevoie de mai mult timp de pregătire pentru distrugerea nucleară astfel încât resturile să treacă în cele din urmă pe lângă Pământ.

Matematic, se consideră că, în viitor, un asteroid va lovi inevitabil Terra. Pericolul este deosebit de mare dacă se pune problema unui diametru de aproximativ 50 de metri. S-ar putea dezvolta un crater uriaș, orașele ar putea fi distruse și, în cel mai rău caz, toată viața umană ar dispărea.

Asteroidul „Lutetia”, raportat între Marte și Venus. Foto: ESA / Getty Images

Pentru a evita o coliziune cu astfel de obiecte, nu există decât două opțiuni: îndepărtezi asteroidul puțin în afara orbitei sale astfel încât să nu atingă Pământul sau îl distrugi, precum Bruce Willis, cu o bombă. Îndepărtarea corpului cu rachete sau cu o navă spațială, de exemplu, ar prezenta avantajul de a nu crea fragmente care să se prăbușească apoi pe Terra.

O astfel de întreprindere ar fi extrem de complicată, motiv pentru care cercetătorii analizează de ani de zile varianta bombei atomice. Detonarea unor dispozitive explozive mai mici ar putea avea același efect - devierea asteroidului. În cazul în care nu ar mai exista aproape deloc timp înainte de impactul iminent, bomba ar trebui să explodeze direct la suprafață - aproape ca în „Armageddon”.