Bombă sub masa NATO înainte de summit. Îi dă Erdogan lui Putin o bază militară?

Bombă sub masa NATO înainte de summit. Îi dă Erdogan lui Putin o bază militară?

Cu câteva zile înainte de summit-ul de la Varșovia, unde NATO încearcă să găsească răspunsuri la amenințările Moscovei, Turcia, membră a Alianței, s-a arătat gata să pună la dispoziția aviației rusești baza de la Incirlîk

Turcia ar putea coopera cu Rusia în lupta împotriva Statului Islamic, a anunțat luni ministrul de Externe de la Ankara, Mevlüt Çavuşoglu, la numai câteva zile după ce cele două state au convenit să-și reia relațiile diplomatice. Însă oficialul a dezmințit că, într-un interviu acordat cu o zi înainte unui post de televiziune, ar fi declarat că Turcia ar putea permite Rusiei să folosească baza sa sudică de la Incirlîk, pentru raiduri asupra ISIS.

„Am spus că am putea coopera cu Rusia în lupta împotriva ISIS, de acum încolo. Nu am spus nimic despre sosirea avioanelor rusești la baza aeriană de la Incirlîk”, a dezmințit Mevlüt Çavuşoglu.

Totuși, potrivit Bloomberg, ministrul turc ar fi declarat duminică, la postul TRT: „Turcia și-a deschis baza sa aeriană de la Incirlîk pentru cei care vor să participe activ la lupta contra Statului Islamic. De ce nu am coopera și cu Rusia?”

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacționat și el la afirmațiile de duminică ale lui Çavuşoglu, declarând că Rusia va studia oferta.

Ambiguitățile Ankarei sunt de natură să provoace frisoane în Occident, cu doar câteva zile înaintea summit-ului NATO, care se va desfășura în data de 8-9 iulie la Varșovia și unde membrii Alianței (inclusiv Turcia) au misiunea să identifice metodele cele mai eficiente de descurajare a expansiunii Rusiei spre Vest. Or, posibilitatea ca aviația de luptă a Rusiei să folosească o bază dintr-o țară NATO, poate răsturna toate calculele strategice occidentale.

Interesul poartă fesul

Este probabil că Mevlüt Çavuşoglu să se fi repliat, dezmințind luni ceea ce a zis duminică, după o reacție ulcerată a americanilor. Însă îndoiala despre încrederea ce poate fi acordată Turciei rămâne.

Președintele Erdogan i-a trimis lui Putin, pe 27 iunie, o scrisoare în care îi prezenta scuze pentru doborârea avionului rusesc Su-24, pe 24 noiembrie 2015 și uciderea pilotului, fapt ce a dus la ruperea relațiilor dintre cele două țări. Interesele economice (mai ales gazoductul spre Europa și pustiirea turistică a Turciei, din cauza atentatelor și a boicotului rușilor) au fost mai puternice decât orgoliul celui căruia i se spune „Sultanul”.

Este evident că pactul de împăcare dintre Erdogan și Putin are multe puncte: dacă printre ele se află și utilizarea bazei de la Incirlîk, atunci summit-ul NATO de la Varșovia începe cu o bombă sub masă.